Utredningar sinkas av SKL

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanning på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) orsakar stora förseningar när polisen utreder allvarliga våldsbrott, som det i Nässjö. Det visar en landsomfattande undersökning som SVT Nyheter har gjort.

För att komma framåt i polisutredningen är Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, ofta helt avgörande. Men en enkätundersökning som SVT Nyheter gjort visar att många polismyndigheter, däribland den i Jönköping, anser att SKL är underbemannat och att utredningarna tar alldeles för lång tid.

– Det är bekymmersamt om man känner så här ute på myndigheterna. Vi har inte riktigt känslan av att bekymren är så här stora. Jag kan känna att i vissa sammanhang har vi ett kommunikationsproblem, säger Tore Olsson, chef vid SKL.

Kritik mot SKL

Blev av med anställda

Förklaringen till de långa väntetiderna är att SKL i våras blev av med flera anställda. Det handlar om specialister på att analysera bland annat vapen, kulor och ammunition. Men nu rekryterar man, och SKL:s chef Tore Olsson hoppas på förbättringar:

– Vi har en bättre situation men har samtidigt byggt upp en obalans under den här tiden. Det kommer att ta tid att beta av den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SKL

Mer i ämnet