Enligt 11 polismyndigheter har svarstiderna för bevis i utredningar av allvarliga våldsbrott blivit längre efter första april 2012. Värmland och Halland anger att tiderna blivit mycket längre.

Så gjorde vi undersökningen

Uppdaterad
Publicerad

SKL:s svarstider vid allvarliga våldsbrott?

  • Enligt 11 polismyndigheter har svarstiderna för bevis i utredningar av allvarliga våldsbrott blivit längre efter första april förra året: Västmanland, Skåne, Jönköping, Blekinge, Östergötland, Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Norrbotten, Stockholm och Örebro.
  • Värmland och Halland anger att tiderna blivit mycket längre.
Kritik mot SKL

Hur allvarligt påverkas utredningarna av svåra våldsbrott?

  • Allvarligt svarar 11 myndigheter i SVT:s enkät: Halland, Värmland, Västmanland, Skåne, Blekinge, Östergötland, Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Norrbotten och Stockholm.
  • Mycket allvarligt enligt två myndigheter i Västerbotten och Örebro.

Mängdbrottens svarstider rimliga

När det gäller mängdbrott anser dock polismyndigheterna att svarstiderna överlag är rimliga.

Fyra myndigheter upplever att handläggningstiderna kortats sedan den 1 april: Kalmar, Västernorrland, Jönköping och Kronoberg.

”SKL:s prioritering när det gäller mängdbrott märks”, skriver polismyndigheten i Kalmar.

Så skriver polismyndigheterna i SVT:s undersökning:

”I ett ärende då ett vapen skulle undersökas drog handläggningstiden ut allt för länge på tiden vilket medförde att åklagaren valde att frige den frihetsberövade personen.” (Polisen i Östergötland)

”Vi har ännu inte nått dit, men snart kommer domstolarna inte att acceptera att människor sitter häktade i månader i väntan på svar.” (Polisen i Värmland)

”Rent allmänt kan man säga att svarstiden är alldeles för lång ur rättssäkerhetssynpunkt. Risken finns att tingsrätten hinner avkunna dom innan sakutlåtandet inkommit till polisen.” (Polisen i Stockholm)

”Det är ytterst allvarligt att det tar lång tid för vapenundersökningar. Exempelvis: Vi har ett mord med tomhylsor men inget vapen. Någon tid senare anträffas ett vapen i samband med en husrannsakan i ett annat ärende. Vapnet visar sig var av samma kaliber som man fått fram av tomhylsorna från brottsplatsen i mordet. Då är det viktigt att man får en snabb undersökning – i annat fall kanske vi missar en misstänkt gärningsman eller medgärningsman.” (Polisen i Stockholm)

”De betydligt längre handläggningstiderna ger mycket allvarliga konsekvenser. Vi har exempel på ärenden där den misstänkte blivit släppt från häktningen p.g.a. att svarstiden från SKL varit oskäligt lång. Vi menar att det ger allvarliga konsekvenser.” (Polisen i Stockholm)

”Vi lever för tillfället med längre svarstider vad det gäller vapenärenden vilket automatiskt skapar längre utredningstider.” (Polisen i Västra Götaland)

”[Vi har haft] allvarliga hot i brev mot politiker, polismän där vi skickat brev för undersökning vad gäller DNA och fingeravtryck. Trots att vi begärt förtur har den uppgivna handläggningstiden varit över en månad. Inte bara att det förlänger handläggningstiden hos oss utan även att den hotades säkerhet med följdbrott äventyras. Skulle vi snabbt få fram en DNA-profil som dessutom skulle ge träff på person så förhindrar detta att någon allvarligt kan hända och personen som blivit utsatt skulle känna trygghet att gärningspersonen gripits.” (Polisen i Norrbotten)

”I ett ärende då ett vapen skulle undersökas drog handläggningstiden ut allt för länge på tiden vilket medförde att åklagaren valde att frige den frihetsberövade personen. I ett ungdomsärende där ett vapen skulle undersökas blev handläggningstiden väldigt lång, vilket medförde att de lagstiftade tidsfristerna för utredningen av ungdomsärenden inte kunde hållas.” (Polisen i Östergötland)

”Utredningsarbetet vid grova våldsbrott påverkas allvarligt i flertalet fall och i de fall vapen är aktuella påverkas arbetet mycket allvarligt.(Polisen i Skåne)

”Allvarligt i de fall åklagaren tvingas åtala utan att alla analyser är klara. Utredningen riskerar därmed bli ofullständig.” (Polisen i Halland)

Så gjorde vi undersökningen

Länspolismyndigheterna har ombetts svara på följande frågor och gradera med siffrorna 1-5 där 1 innebär mycket allvarlig kritik:

  1. Hur upplever er myndighet att de generella handläggningstiderna vid SKL förändrats sedan den 1 april i år, jämfört med samma period förra året?
  2. När det gäller myndighetens utredning av allvarliga våldsbrott: Hur har SKL:s handläggningstider för prov- och analyssvar förändrats?
  3. I det fall ni svarar 1 eller 2 på ovanstående (fråga 2): Hur allvarligt påverkar det myndighetens utredningsarbete av allvarliga våldsbrott?
  4. Till sist, när det gäller utredningen av mängdbrott: Hur upplever myndigheten att SKL:s handläggningstider för prov- och analyssvar förändrats sedan den 1 april i år (jämfört med samma period förra året)?

Polismyndigheterna i Västra Götaland och Uppsala har ej velat gradera SKL:s insatser. De har däremot lämnat skriftliga svar på våra frågor. Myndigheterna har också haft möjlighet att lämna svar i fritextsfält, vilket de flesta gjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SKL

Mer i ämnet