Sjukvårdsdirektör Agneta Ståhl svarar på frågor om försämringen i utryckningstiderna till Mullsjö. Foto: SVT

Utryckningstiden till Mullsjöbor har försämrats kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Mellan januari och mars 2021 var det bara 27,9 procent av de mest akuta patienterna i Mullsjö som nåddes av en ambulans inom 20 minuter. Det är långt ifrån målet på 80 procent.

Insatstiderna till prio 1-patienter i Mullsjö har försämrats kraftigt det senaste året. I januari-mars förra året var det 73,5 procent av prio 1-patienterna som nåddes av en ambulans inom 20 minuter. I år är det samma period bara 27,9 procent.

I grannkommunen Habo är motsvarande siffra 74,3 procent.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

– Det är givetvis inget som vi kan vara nöjda med. Därför behöver vi titta på och analysera data för att se vad det beror på. Och om vi kan göra förändringar för att få upp våra siffror, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för medicinsk vård.

Sjukvårdsdirektör Agneta Ståhl. Foto: Emma Johansson/SVT

Ambulansen kördes mer i Jönköping

Regionpolitikerna beslutade om att köpa in en extra ambulans till Mullsjö 2019 för att korta insatstiderna. Men den ambulansen började istället köras mer i Jönköping med förklaringen att den inte användes tillräckligt mycket i Mullsjö.

I klippet nedan hör du sjukvårdsdirektören i september förra året.

Ska analysera siffrorna

Sedan förra året har allt färre patienter nåtts av en ambulans inom 20 minuter, trots att målet är att 80 procent ska göra det.

– Pandemin är en av orsakerna till våra försämrade tider. Eftersom vi har medarbetare i ambulansen som är utlånade till våra intensivvårdsenheter har vi avställda ambulanser, ambulansresurserna under pandemin är mindre än i normala fall.

Att det är sämst i Mullsjö har inte att göra med att man förändrade var ambulansen skulle utgå ifrån?

– Jag kan inte uttala mig om det, utan vi måste analysera siffrorna och se vad det beror på.

Så ser försämringen ut under året som gått

Antalet prio 1-patienter i Mullsjö som nåtts av en ambulans inom 20 minuter:

Januari – mars 2020: 73,5%

April – augusti 2020: 48%

September – december 2020: 40,1%

Januari – mars 2021: 27,9%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet