Åtalade för att ha våldtagit en kvinna på studentdagen – rättegång mot två män

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av utredning hölls idag rättegången mot två män som åtalats för att ha våldtagit en ung kvinna i samband med hennes studentdag förra året. De båda männen nekar till brott. De hävdar att det enda fysiska som inträffat är en vänskaplig kram.

En av männen hade kontakt med kvinnan via appen Snapchat och bjöd in henne att festa med honom och hans kompis. Kvinnan säger i förhör att hon redan innan hon kom dit var noggrann med att tala om att hon inte ville ”göra något” med dem.

Men vad som hänt i lägenheten skiljer sig mellan de tre inblandade. En av männen hävdar att de bara befunnit sig i vardagsrummet medan den andra berättar att de också varit i sovrummet. Kvinnan säger i förhör att de båda männen hällt i henne alkohol och turats om att våldta henne.

Polisanmäldes direkt

Hon ska ha tagit sig ifrån lägenheten genom att ringa en före detta pojkvän som skickat en taxi. Ytterligare en vän ska ha hämtat henne i taxin och hjälpt henne att polisanmäla händelsen direkt.

Trots att de båda männens DNA fanns på kvinnans läppar, hals och underkläder nekar de till att något hänt i lägenheten. Enligt förundersökningsprotokollet säger en av dem att ”eftersom de var hemma hos honom och hans DNA finns i bostaden, så kan hon ju ha fått det på trosan genom att sitta i hans soffa.”

Åklagaren yrkade vid rättegångens slut på ett straff motsvarande två och ett halvt års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.