Det här är en av de två helikoptertyper i Försvarsmaktens regi som kommer att kunna transportera covid-19-patienter. Det här är Helikopter 14. Även Helikopter 16, den så kallade Blackhawk, ska kunna transportera nedsövda intensivvårdspatienter. Foto: Tina Enström

Vanligare att Region Jönköpings covidpatienter flygs med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en tredjedel av alla helikoptertransporter av coronapatienter som Försvarsmakten har genomfört i landet har varit åt Region Jönköpings län.

Det är Jönköpings-Posten som gjort en kartläggning av hur regionen har nyttjat helikoptertransporter för covidpatienter som ska få vård på andra sjukhus. Kartläggningen sträcker sig fram till första juli, och då har regionen utnyttjat flygtid på närmare 45 timmar.

– Det har att göra med vilka avstånd det varit, säger Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör till Jönköpings-Posten.

Corona Jönköping

Flygningarna har kostat drygt sju miljoner kronor, men det är en kostnad som staten står för skriver tidningen.

Samtidigt har en svensk studie från 2019 visat att dödligheten ökar med 24 procent när en patient förflyttas på grund av resursbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet