Julia Frick och Erica Sund på Op/IVA i Värnamo håller upp humöret, men är oroliga för vad som händer efter fyra veckor. Foto: Gustaf Söderström / SVT

Vårdpersonalen i början av krislägesavtalet: ”Oroliga”

Publicerad

Vårdpersonalen ställer upp men är också oroliga för att den ökade arbetsbelastningen kan leda till sjukskrivningar. Vi besökte operation- och intensivvårdsavdelningen i Värnamo, där personalen fortfarande är i början på krislägesavtalet.

Erica Sund, narkosjuksköterska, jobbar normalt sett 90 procent av en heltid på 38 timmar per vecka. Krisavtalet innebär att hon jobbar 48 timmar per vecka och i snitt har en dags ledigt per vecka.

Oro inför framtiden

Julia Frick, intensivvårdssjukssköterska, har en liknande situation. Normalt jobbar hon 38 timmar på en heltid, nu gäller 48 timmar per vecka, och ibland ännu mer.

Corona Jönköping

– Vi har en fantastisk arbetsgrupp och peppar varandra i den här tuffa situationen. Men vi är ändå oroliga för vad som händer efter de fyra veckorna när krisavtalet går ut, säger Julia Frick.

I klippet hör du sjuksköterskorna Julia Frick och Erica Sund berätta om sin oro för vad som händer efter krisavtalets fyra veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet