Foto: TT

Vargjakten får fortsätta – överklagandet avslaget

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på varg i delar av Jönköpings och Västra Götaland får fortsätta, efter att förvaltningsrätten avslagit de överklaganden som kommit in.

Efter flera vargangrepp på får i bland annat Gnosjö, Gislaved och Tranemo under sommaren beslutade länstyrelserna i de båda länen om skyddsjakt på varg i delar av de kommuner där angreppen skett.

Fick fortsätta

Efter överklaganden från flera organisationer valde förvaltningsrätten först att stoppa jakten, men ändrade sig några dagar senare efter ett nytt angrepp då sex får dödades, och lät skyddsjakten fortsätta i väntan på det slutliga avgörandet.

Varg i Jönköpings län

Nu avslås alltså överklagandena med hänvisning till att angreppen är så allvarliga och mot bakgrund av att vargen uppehåller sig i området anser förvaltningsrätten att det finns risk för fortsatta angrepp.

Så sent som natten till torsdagen skedde ett nytt angrepp då ett lamm dödades, men denna gång i Vaggeryds kommun. Vargen ska även ha skrämt nötboskap ur en intilliggande hage.

Skyddsjakten löper ut på söndag

Beslutet om skyddsjakt på varg gäller enbart till söndag den 16 augusti, och vad som sedan sker är oklart.

– Vi får överväga hur vi ska göra. Det är inte så att det med automatik förlängs, utan det beror på hur situationen ser ut just då, säger Jens Mattsson som är kommunikatör på länsstyrelsen i Jönköping till SVT Nyheter Jönköping.

– Vi har beredskap för ett snabbt beslut om det kommer nya angrepp, men vargarna kan ju flytta sig från området, det senaste angreppet skedde till exempel i ett annat område än där vi nu har skyddsjakt.

Förra veckan dödades flera får på en gård utanför Gislaved. Se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet