Verksamhetschef Thomas Johansson kommenterar de kritiserade anteckningarna där personal upplever sig tystade. Foto: Emma Johansson/SVT

Verksamhetschefen: ”Missuppfattning av det som står i texten”

Uppdaterad
Publicerad

Att anställda på ambulanssjukvården i Jönköping måste be om lov för att göra intervjuer med media stämmer inte, enligt verksamhetschefen. Trots att det står så i utskickade anteckningar.

Den 30 september 2020 skickades anteckningar ut till alla anställda efter en arbetsplatsträff på ambulansen i Jönköping. Där står det bland annat att ”intervjuer av media ska godkännas av verksamhetschef”. Det skickas ut samma dag som SVT Nyheter Jönköping publicerar ett inslag där verksamhetschefen medverkar. Den hittar du här.

Sågas av expert

Uppmaningen sågas av journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som säger att det inskränker på medarbetarnas yttrandefrihet. Men verksamhetschef Thomas Johansson säger att texten har missförståtts.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

– I detta fallet det en missuppfattning av det som står i texten. Det handlar om ett godkännande för att media ska få filma och vistas i våra lokaler. Meddelarfriheten är en annan sak och den är ju naturligtvis helt okej, säger han.

Hur tror du att formuleringen att intervjuer av media ska godkännas av dig påverkar anställdas vilja att faktiskt uttala sig?

– Det kan inte jag svara på, men jag tror att det här beror på ett missförstånd av texten.

”Var en ren tillfällighet”

Att det här meddelandet skickades ut samma dag som vi publicerade en nyhet som du var med i – hur kommer det sig?

– Det var nog en ren tillfällighet. Vi hade utbildningsdagar i oktober 2020 där vi informerade om meddelarfriheten och att det är en viktig rättighet.

Vi har fått uppgifter från skyddsombudet att anställda upplever sig tystade. Hur ser du på det?

– Det är ju inte alls bra om det skulle upplevas på det sättet. Här kanske vi behöver förtydliga ytterligare vad man har för rättigheter och skyldigheter kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet