Integrationen ska bli bättre i Vetlandaskolorna. Foto: TT

Vetlanda slår ihop två högstadieskolor

Uppdaterad
Publicerad

Från hösten 2018 slås högstadierna på Withalaskolan och Mogärdeskolan samman till en enda högstadieskola. När den nya skolan står klar 2021 kommer alla högstadieeleverna att gå där.

I december togs beslutet att från hösten ska Withalaskolan och Mogärdeskolan att slås ihop.

— Vi vill få till en bättre integration bland eleverna. Det är en process som vi började med för flera år sen, ett naturligt steg, säger Helene Jonsson, som är grundskolechef i Vetlanda.

Anledningen är också, enligt Helene Jonsson, att en gemensam organisation ger samordningsfördelar.

Ny skola 2021

Withalaskolan byggs just nu om och till och beräknas bli klar 2021. Då kommer alla högstadieelever att gå där. Skolan kommer att ha plats för 700 elever.

Men redan till hösten 2018 kommer eleverna att delas upp och ”blandas” mellan de två högstadieskolorna. Det gemensamma upptagningsområdet omfattar Tomaslundsskolan, Nye skola, Björkö skola, Holsby skola, Mogärdeskolan F-6, Norrgårdsskolan, Ekenässjöns skola och Kvillsfors skola.

— Så sexorna vet just nu inte vilken högstadieskola som de hamnar på till hösten. Men liksom tidigare har elevernas nuvarande klasslärare en viktig roll när klasserna skapas eftersom de känner eleverna väl, säger Helene Jonsson.

Gamla elever blir kvar

De elever som idag går i årskurs 7 och 8 kommer att gå kvar på sina respektive skolor tills det är dags för gymnasiet.

När den nya Withalaskolan står klar kommer Mogärdeskolan att bli endast en skola för elever från förskoleklass upp till sjätte klass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer