Kristianstad kan få Sveriges första museum helt tillägnat Barcelonakonstnären Joan Miró. Foto: AP Photo/Jens Meyer

Kristianstad kan få Sveriges första museum tillägnat Joan Miró

Publicerad

Efter en idé av lokala eldsjälar utreder nu Kristianstad kommun möjligheten att skapa Sveriges första Mirómuseum. En exklusiv samling har donerats och ligger sedan flera år tillbaka i konsthallens källare.

Den konstintresserade läkaren Nils Tryding har donerat totalt 154 originalaffischer av Barcelonakonstnären Joan Miró till kommunen.

De flesta av verken ligger nedpackade i transportlådor, men nu väcks intresset att visa upp hela samlingen permanent i ett nytt museum i Kristianstad. Det blir i så fall Sveriges första Mirómuseum.

– Detta är såvitt jag vet den enda kompletta samlingen i världen. Jag tror att museet skulle kunna bli det främsta besöksmålet i Kristianstad, säger Göran Samuelsson, en av initiativtagarna.

Kan bli turistmagnet

Samlingen har tidigare visats upp på utställningar i Östeuropa, på Waldemarsudde i Stockholm och i Borlänge. Där har de lockat många besökare.

– Ur konstens perspektiv är det en unik samling. Den kan bli en magnet ifall den visas upp i Kristianstad, inte bara nationellt utan även internationellt, säger Thomas Kjellgren, tidigare konsthallschef.

Har startat utredning

Kristianstad kommun har nyligen inlett en utredning om vad som krävs för att etablera ett nytt museum. Bland annat måste en lokal ställas i ordning och någon måste stå för driftskostnaden.

Enligt gruppen bakom idén till konstmuseet är en stor lokal mittemot citygallerian aktuell för projektet. De hoppas på invigning redan i maj nästa år.

Hör Thomas Kjellgren och Göran Samuelsson berätta om sin vision i inslaget ovan.

Detta är Joan Miró

Konstnären Joan Miró föddes i Spanien år 1893 och var verksam främst i Barcelona och Paris. Han var både målare, skulptör och grafiker, känd för sina abstrakta målningar. Miró umgicks med bland andra Pablo Picasso under tiden i Paris.

Han dog 90 år gammal år 1983 och har lämnat många verk efter sig. En av hans målningar med namnet ”Peinture (Etoile bleue)” såldes år 2012 för cirka 258 miljoner kronor.

Källa: Nationalencyklopedin och Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.