Nu är nattis i Stockholm på gång

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ser över möjligheten till mer barnomsorg nattetid.

Behovet av förskoleplatser i Stockholm är stort och jobbar man obekväm arbetstid så kan det vara svårt att få vardagen att gå ihop.  Anna Lindblad och hennes man jobbar båda som läkare och har en son på två år. Anna berättar att varje söndag planerar familjen den kommande veckan – ett pussel som tar upp till två timmar.

-Jag har valt att inte jobba jour just nu, men jag kommer att börja gå jour igen och då blir det ännu klurigare, säger Anna Lindblad.

Det är 50.000 barn som har en plats på en förskola i Stockholm, och allt fler föräldrar jobbar i skift inom vård, handel och media. Förra året var det 130 barn som fick barnomsorg nattetid, och oftast i familjens hem. Nu vill Moderaterna öka möjligheten för mer barnomsorg nattetid.

Den har frågan har varit uppe tidigare – varför har ni inte gjort något tidigare?

-Ja det har varit lite tvetydiga signaler från stadsdelarna hur stort behovet är, och att man klarar att uppfylla behovet. Men det kan ju också vara så att föräldrarna inte tror att det här finns, att man aldrig ställer frågan, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) till ABC.

Under hösten startas en utredning för att ta reda på hur många platser som behövs i de olika stadsdelarna.

-Det här måste börja ske inom ett till två år att vi kan ha fler platser, jag är övertygad om att behovet finns, säger Sten Nordin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattis i Stockholm

Mer i ämnet