De senaste tio åren har 25 personer gått till jobbet och dött. Sex av dem var Daniel, Julia, Patrik, Johan, Niklas och Lars-Joel. Foto: Privat

De gick till jobbet – och kom aldrig hem: ”Han var väldigt snäll, för snäll”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har 24 män och en kvinna i Norrbotten gått till sina arbeten i tron att det skulle bli en vanlig arbetsdag. Men någonting hände och ingen av dem kom hem igen. Här är människorna bakom olycksstatistiken.

SVT Nyheter Norrbotten har kartlagt alla arbetsplatsolyckor med dödlig utgång mellan 2009-2018 i Norrbotten. Vi har endast räknat med de olyckor där personerna jobbat på ett norrbottniskt företag.

Nedan kan du läsa om de personer som omkom på arbetet under de senaste tio åren, år för år. Vi har pratat med deras anhöriga och fått tillåtelse att publicera namn och bild där så är fallet.

De gick till jobbet och dog

2018

21-åriga industrimekanikern Julia Markström var anställd hos Cranex och jobbade med förebyggande underhåll i LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara. Den 27 juli går Julia längs en så kallad tillträdesväg när en del av gallergolvet plötsligt ger vika och hon faller fem meter ned på ett rullband. Hon avlider sedan av sina skador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Markström hade bara en vecka kvar att arbeta när gallergolvet försvann under hennes fötter. En av hennes planer i livet var att lämna gruvarbetet och bli gymnasielärare. Foto: SVT

Enligt flera oberoende uppgifter till SVT var den olycksdrabbade delen av tillträdesvägen till traverskranen inte besiktigad. Gångbron var dessutom i så dåligt skick att om den vore besiktigad skulle det ha riktats anmärkningar som i sådana fall redan hade åtgärdats.

• 25-årige elmontören Daniel Moncada Henao dör den 10 oktober efter att ha fått ström genom kroppen i Kurravaara i Kiruna. Daniel jobbade för Vattenfall Services och ska ha utfört ett rutinuppdrag när olyckan inträffade.

– Vi har alltid varit tillsammans och haft varandra. Vi hade samma passion för fotboll och musik. Det var som att han alltid såg upp till mig och gick lite i samma spår, säger Andrés Moncada Henao, Daniels storebror.

– Vi flydde från Colombia till Costa Rica och bodde där i fem år. Många gånger gick vi utan mat i flera dagar, säger Daniel Moncada Henaos storebror. Foto: SVT

• 56-årige Lars-Joel Skott faller ned från en stege och slår i ett betonggolv i Kalix den 1 november. Olyckan skedde när han arbetade för ett mindre byggföretag hemma hos en privatperson i Kalix.

– Vi hade varit tillsammans i 17 år. Hade han levt hade vi firat 10-årig bröllopsdag i februari, säger Margaretha Skott, exfru till Lars-Joel.

Lars-Joel och hans fru Margaretha Skott hade varit tillsammans nästan en tredjedel av sina liv när Lars-Joel faller ned från en stege. Foto: Margaretha Skott

• 34-årige Niklas Andersson dör när han får en grävskopa på sig under ett grävmaskinsarbete i Koskullskulle i Gällivare den 20 november. Enligt polisen ska hans kollegor försökt få bort skopan från honom, men Niklas liv gick inte att rädda.

• 45-årige lastbilschauffören Kai Heikka dör när hans fullastade malmbil välter i höjd med Peräjävaara i Pajala kommun den 2 december. Kai hade bara jobbat för gruvbolaget Kaunis Irons i drygt 1,5 månad innan olyckan inträffade. Men innan dess hade han arbetat som yrkeschaufför i 25 år.

– Han var väldigt snäll, för snäll, och ställde upp för mycket. Du får inte vara så jäkla snäll, sa jag ibland, säger hans bror Marko Heikka.

2017

• En 23-årig manlig soldat från Göteborg drunknar när en militärbandvagn går genom isen vid Lule-Altervattnet fyra kilometer utanför Brännberg, väster om Boden. Olyckan inträffar under övningen Vintersol 2017 den 26 mars. Två personer satt i bandvagnen men bara en lyckades ta sig ut.

• En 21-årig banarbetare dör när han blir påkörd av ett SJ-tåg under sitt arbete som banarbetare i Abisko i Kiruna kommun den 14 juni. 21-åringen var från Jokkmok och anställd av en entreprenör till Trafikverket. Han befann sig på tågspåret vid Kaisepakte för att sätta upp viltstängsel när han blev påkörd av ett tåg i norrgående riktning.

• 75-årige Luleåbon Kurt Isaksson dör när han kläms ihjäl mellan en lastbil och två tunga väggblock som faller över honom i samband med en avlastning. Olyckan inträffar på Kronanområdet i Luleå kommun den 26 september. Kurt Isaksson jobbade som chaufför på uppdrag av företaget BDX. Mannen var även egenföretagare.

– Det var en chock att det hände. Han var så noggrann och framförallt yrkeskunnig. Dessutom var han glad och trevlig, säger Eje Eriksson, vän och före detta kollega.

2016

• 56-årige Roland Klemo dör när han träffas av fallande lastaggregat under ett reparationsarbete av en traktor i Kiruna den 21 mars. Olyckan inträffade på företaget Klemo data i Kiruna. Åklagaren Åse Schoultz säger till tidningen Kuriren att det är en hjullast som använts och att skopan åkt ned och därmed klämt ihjäl Roland.

• 55-årige underhållsteknikern Rolf Blomkvist dör när han blir ihjälklämd vid en inspektion av en traverskran på SSAB i Luleå. Luleåbon Rolf kläms ihjäl när en 30 meter bred travers trycker in honom mot en serviceplattform och ett plåtskåp som var monterat på traversträcket. Rolf hade jobbat på SSAB i över 25 år när han omkom den 27 april.

• 29-årige Ernst Van Hainen från Töre i Kalix kommun dör i samband med att han kör av vägen med en lastbil i Kautokeino i Norge den 18 juli. När räddningstjänsten kommer till platsen hittar de Ernst fastklämd vid ratten. Enligt norska medier ska han ha kört utför en backe när han kom av vägen.

– Det går inte att beskriva sorgen. Det är jättetungt, säger hans mamma Agata Sonders.

Det var snöigt och mörkt när Mikael Andersson Junkka gjorde sitt sista arbetspass. När hans mamma hörde om olyckan på TV visste hon direkt att det var Mikael man pratade om. Foto: Privat

• 51-årige hjullastaren Mikael Andersson Junkka dör när hans traktor blir påkörd av ett godståg i Holmfors, strax norr om Boden den 4 december. Mikael höll på att ploga upp en enskild väg vid en obevakad järnvägsövergång när olyckan inträffade. Han jobbade på Hanséns Bil och Maskin, var en van yrkesförare och hade arbetat som det i tjugo år.

– Jag hörde på nyheterna om olyckan. Då visste jag direkt att det var han. Men man törs inte tänka på det. Han var väldigt omtyckt och snäll. Ringde varenda dag, säger hans mamma Gerda Andersson Junkka.

2015

• En 24-årig timmerbilsförare från Boden dör när han välter med en timmerbil vid Björkeberg, norr om Älvsbyn den 12 oktober. Polisen genomförde en teknisk undersökning av lastbilen som visade att vänster framdäck, med största sannolikhet, exploderade under färden.

2014

• Det här året skedde inga arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i länet.

2013

• 64-årige Tord Öberg och hans 60-årige kollega Torgny Bergdal drunkar i stenkolstjära när de ska tömma en cistern inne på SSAB:s område den 17 oktober. Männen sågar upp en lucka på tre gånger tre meter i tanken som öppnas okontrollerat. Runt 300 kubikmeter varm stenkolstjärn rann ut på 1 minut och 20 sekunder, enligt åklagaren i fallet, och de två männen som befann sig i en invallning som omringade cisternen drunknade.

2012

• Det här året skedde inga arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i länet.

2011

• En 63-årig manlig rivningsarbetare dör när en 50 meter lång bro viker sig över över honom. Olyckan inträffade i Bönälven, norr om Överkalix den 17 september. Mannen dog när han förberedde att lossa delar av vägbanan. Delar av brospannet hade höjts upp med domkrafter och brobalkarna hade förstärkts av trävirke men någonting gick fel och den 50 meter långa bron vek sig. 63-åringen var hemmahörande i Kalix och arbetade som underleverantör åt Svevia.

Johan Löfroth var bara 23 år när han fick så svåra frät-och brännskador på Nordkalks anläggning att han dog. Foto: Ur SVT:s arkiv

• 23-årige muraren Johan Löfroth dör när en kalkugn exploderar inne på Nordkalks anläggning på SSAB:s område den 1 november. Totalt skadas fem personer efter att de blivit tillsagda att spola bort kalk ur en ugn, som fortfarande var varm, med en stor mängd vatten. Under arbetets gång uppstod en kemisk reaktion och ett stort moln av brännhet ånga och kalk spred sig. Johan Löfroth och Gustaf Seppelin-Solli stod närmast hålet. Johan fick så allvarliga skador att han dog och Gustaf, som bara var 19 år gammal, överlevde men fick svåra frät- och brännskador.

• Två isoleringsmontörer, en 56-åring och en 60-åring dör i en trafikolycka på E10:an mellan Överkalix och Morjärv den 24 november.

• 63-årige plogbilsföraren Stig Holmgren drunknar när hans plogbil går genom isen på Arvidsjaursjön i centrala Arvidsjaur den 21 december. Han var ute på sjön för att ploga upp en isbana för biltestverksamheten. Stig var en mångårig biltestentreprenör sedan många år tillbaka. Den första som anar att någonting är fel är hans fru Annika. Efter ett tag bestämmer hon sig för att ringa en av Stigs kollegor som åker ut och inspekterar platsen. Kollegan upptäcker snabbt att någon har gått genom isen. Först fyra månader senare hittar man Stigs kropp.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på honom och saknar honom. Det var så nära julen det hände också. Om det inte vore för barnbarnen vore högtiden ingenting att fira, säger änkan Annika Holmgren.

2010

42-årige elektrikern Patrik Lundmark dör när han ska byta ut lågspänningsledningar på ön Likskär i Luleå den 24 mars.  I närheten av hans arbetsplats finns nämligen en högspänningsledning som står påslagen under arbetet. Kraftledningsgatan är endast fem meter bred och högspänningsledningen lutar mot hans arbetsplats. Patrik får 12 000 volt genom kroppen och mycket svåra brännskador.

• 21-årige maskinmekanikern Fredrik Oskarsson Rantavaara och hans 52-årige pappa Kenneth Oskarsson dör när de störtar kring 100 meter ned i ett gruvschakt i LKAB:s Vitåforsgruva i Malmberget den 18 maj.

Fredrik Oskarsson Rantavaara hade planer på att börja på en universitetsutbildning – men hann aldrig. Foto: Privat

Fredrik och Kenneth står i en hisskorg och besiktar ett så kallat skipschakt när linan lossnar från infästningen i mobilkranen. Mobilkranen var placerad på 1000-metersnivån och det var den som hissen hängde från när linan plötsligt lossnade. Både Fredrik och Kenneth var anställda vid J.U.C Värmeteknik.

• En 58-årig manlig golfbaneförare dör i samband med en olycka med en åkgräsklippare på Granholmen i Piteå. Mannen ska ha ramlat av klipparen och efter det körde maskinen runt ett varv och rakt på mannen som kvävdes under åkgräsklipparens tyngd. Olyckan inträffade den 14 juni.

2009

• 61-årige Sture Fors dör när han och en kollega lastar av timmer från en timmervälta. Något ska ha gått snett och Sture hamnade under timmarstockarna. Olyckan inträffade i Kalix den 7 maj när Sture Fors jobbade för Bröderna Junttis åkeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet