Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han var kittet i familjen” – hör familjen om Niklas. Foto: Privat

”Han får inte bara bli en 34-årig man som dött i en olycka”

Uppdaterad
Publicerad

2018 blev 2019 och nyårsraketerna sprakade på himlen. Bennet, Peter, Henrik och Moa stod i Gällivare och försökte fira in det nya året. Men det var svårt då en av deras närmaste saknades.

En vecka innan nyårsafton hade familjen begravt sin make, son och bror: Niklas Andersson. Peter Andersson får snabbt tårar i ögonen när han pratar om begravningen och hur det var att lyfta den tunga kistan.

– Det var inte han som skulle ligga där. Det blir som fel ordning på något sätt. Det är svårt att beskriva hur ont det gör när man står där och ska lyfta kistan.

De gick till jobbet och dog

”Kittet i familjen”

34-årige Niklas Andersson var familjens yngsta. De beskriver honom som lagspelaren, energiknippet, den som fick igång familjen och alltid hade en lösning på allas problem.

– Han var kittet i familjen, säger Henrik Ölvebo.

Henrik Ölvebo visar upp en nytagen bild på sin lillebror Niklas. På bilden sitter Niklas tillsammans med sina två söner Axel och Ville i familjens nyrenoverade hus. Foto: SVT/Lasse Johansson

Niklas dog den 20 november 2018 när han fick en grävskopa på sig under ett ventilbyte i Koskullskulle i Gällivare. Det är fortfarande oklart hur olyckan gick till, och åklagare väntar nu på att Arbetsmiljöverkets utredning ska bli klar innan de kan ta nästa steg.

Inte en i mängden

När vi träffade familjen i slutet av januari var det bara två månader sedan som Niklas Andersson dog. Men familjen ville ändå berätta om honom så att han inte bara ska bli en i statistiken.

– Han får inte bara bli en 34-årig man som dött i en arbetsplatsolycka. Det är faktiskt en bror, en man, en pappa, säger Peter Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet