LKAB öppnar successivt upp gruvan under tisdagen. Foto: Hanna Franzén/TT.

Gruvarbetare nere i gruvan igen – men skalven fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagens kraftiga skalv i Kirunagruvan har produktionen stått stilla. På tisdagsmorgonen skickades ett flertal personer ner i gruvan för att undersöka förödelsen.

Under måndagen besiktade företaget flera delar av gruvan och man har fram till tisdagsmorgonen börjat öppna upp vissa arbetsplatser för personal som kan börja förbereda inför produktionsstart. Men när starten väl sker är ännu inte beslutat, berättar informationschef Tina Benson.

Måndagens besiktningar visade bland annat på små bergutfall på vägar i gruvan som ligger utanför det seismiskt aktiva området.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

LKAB skriver på sin hemsida att ambitionen under tisdagen är att öppna upp för förberedande arbete ner till nivå 740, samt CA-området som sträcker sig till 1365.

Fortsatt seismisk aktivitet

Den seismiska aktiviteten har minskat sedan igår, men inte slutat helt berättar Tina Benson för TT:

– Det är fortsatt aktivitet, men det har gått ned betydligt jämfört med i går. Det är inte något som har känts av i Kiruna, annat än kanske något under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet