Foto: SVT/Arkiv

Asylboende i Porjus stängs

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet Porjus Hotell avvecklas fram till den 31 januari 2018. Migrationsverket kommer att erbjuda de boende plats på andra asylboenden i närområdet. Ambitionen är att skolbarn ska kunna gå klart terminen innan de flyttar.

– Det är tråkigt att behöva avveckla ett väl fungerande asylboende där asylsökande trivs och många volontärer visat ett otroligt engagemang, säger Håkan Hansi, regionchef, Migrationsverket region Nord.

Färre asylsökande

Det är fortsatt färre människor som söker asyl i Sverige och de som behöver ett boende har därmed minskat kraftigt det senaste året, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Därför avvecklas de sista upphandlade asylboendena i hela Sverige under vintern och våren, totalt 58 boenden varav boendet Porjus Hotell är ett.

Man kommer att erbjuda de som är asylsökande plats på andra asylboenden senast två veckor innan flytt. Ambitionen är att asylsökande familjer med barn i förskole- och skolåldern ska kunna gå klart höstterminen i nuvarande skolor och flytta först under jullovet.

De asylsökande som redan har fått beslut om uppehållstillstånd kommer att få en plats i en anvisad kommun.

Ingen framförhållning

Bert Karlsson som driver asylboendet i Porjus genom sitt bolag Jokarjo säger att han vetat vad som varit på gång i två års tid men att beskedet från Migrationsverket kom under fredagen.

– Så här funkar det. De har ingen framförhållning alls, menar Bert Karlsson.

Vad säger du om beskedet?

– Vad ska jag säga? Vi stänger ned den 31 januari och Migrationsverket skickar de boende till dyrare och sämre boenden.

Hur vet du det?

– Det är så det funkar. Se bara på Jönköping, där stängde de ned och flyttade de boende till en gammal industrilokal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.