Foto: SVT

Åtgärder ska stoppa renpåkörningarna

Publicerad

Mötet med Trafikverket och Gabna sameby om att hitta en lösning för att få stopp på renpåkörningar efter järnvägen mellan Kiruna och Riksgränsen resulterade i en rad åtgärder för att minska antalet renar som dödas av tågen.

Under vintern har över 200 renar körts på och dödats av tåget mellan Kiruna och Riksgränsen. Enligt Gabna sameby är orsaken till varför det körs över så många renar bland annat att det saknas viltstängsel på vissa sträckor och trasiga renstängsel på andra sträckor.

Hitta lösningar

Idag hade samebyn möte med Trafikverket för att försöka hitta en lösning för att få stopp på rendöden efter järnvägen.

– Naturligtvis finns det behov av ekodukter, slyröjning och stängsel. Situationen på Malmbanan är inte okej utan där måste vi ta tag i stängselfrågan omgående säger Helena Eriksson regionaldirektör på Trafikverket.

– Jag hoppas att vi har fått dem att förstå hur kritisk och akut situationen är och vad som måste göras i framtiden från och med idag. Målet är att minska renpåkörningarna och lidandet för renen då måste det bli bättre renstängsel, siktröja efter järnvägen och bygga ekodukter säger Lars-Ànte Kuhmunen ordförande i Gabna sameby.

Finansiering

De åtgärder ni har beslutat nu, finns det finansiering till detta?

– Vi har finansiering för en rad olika åtgärder säger Helena Eriksson regionaldirektör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.