Bara två timmar skola om dagen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta dagar varar Alinas skoldag bara två timmar om dagen. Det är likadant för många av eleverna vid skolan för asylsökandes barn på Piteå Havsbad.

När Alina Amiri, 12 år, gick i skola i Smögen med svenska klasskompisar hade hon fulla skoldagar och läste olika ämnen. Men sedan flytten till asylboendet på Piteå havsbad är hennes skoldagar bara två timmar långa, utom fredagar då hon har en längre skoldag.

– När jag gick i Smögen hade jag svenska, matematik, engelska, idrott och så fick vi gå och simma också. Här har vi bara dans, svenska och matematik, säger Alina Amiri.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Skolan på Piteå havsbad har blivit anmälda till skolinspektionen, bland annat just på grund av elevernas korta skoldagar. Den anmälan utreds just nu av skolinspektionen.

Tar tid kartlägga elevernas kunskaper

Enligt rektorn är skolan just nu inne i en inskolningsperiod då man kartlägger elevernas kunskaper. Något som är tidsödande då det sällan följer med någon överlämning från den skol där eleven gått tidigare eller ens uppgifter om vilken skola eleven gått på.

– Vi jobbar hela tiden med att förlänga skoldagen pö om pö. Det blir längre dagar och mer utbildning. Det kommer att lösa sig eter hand, säger rektor Per-Åke Hultstedt.

700 barn på kort tid

Skolan på Piteå havsbad startades upp med kort varsel när Piteå kommun fick reda på att så många som 700 asylsökande barn skulle kunna komma till asylboendet på havsbadet.

– Det har varit ett tufft race. Vi har haft turen att få hit bra pedagoger, men det är en del som ännu inte kommit loss från sina nuvarande anställningar på grund av uppsägningstid, utan de kommer hit efter hand. Vi får så att säga bygga båten medan vi ror, men med den duktiga personal vi har är känner jag mig trygg med det, säger rektor Per-Åke Hultstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Mer i ämnet