Lasse Frisk och Gunilla Hansson. Foto: SVT

Boende känner oro efter branden

Uppdaterad
Publicerad

I natt brann det på Björkskataskolan i Luleå och i en bil på Porsön. Polisen tror att bränderna har ett samband – och nu känner boende oro och ilska.

I lördags nyinvigdes biblioteket på Porsön efter en anlagd brand förra året. Både Porsön och intilliggande Björkskatan har drabbats av skadegörelse och anlagda bränder under senare år.

Bland annat sattes bagarstugan på Porsön i brand för ett och ett halvt år sedan. Och nu en misstänkt anlagd brand i natt på Björkskataskolan och en bilbrand i natt på Porsön. Bränder som polisen tror har ett samband.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

”Jävligt onödigt”

Bränderna väcker både ilska och oro bland boende.

– Det är jävligt onödigt att det ska brinna jämt och ständigt. Man måste se till att få bort dom som eldar och se till att områdena blir snyggare, säger Lasse Frisk.

Oro

Gunilla Hansson som vi möter utanför Coop är oroad över bränderna.

– Det är väldigt oroväckande när sånt här händer. Det behövs mer tillsyn på ungarna, eller ungar och ungar, de är väl ändå något så när vuxna misstänker jag. Och sedan går det ju inte att ha vakter överallt, menar Gunilla Hansson.

Reaktion

Polisen menar att branden på Björkskataskolan är en reaktion på polisens arbete. Man har under förra året gjort stora insatser för att komma till rätta med bränderna och skadegörelsen på Porsön och Björkskatan.

– Vår erfarenhet är att det är en varit en form av motreaktion mot att vi vidtagit åtgärder som dom som är gärningsmän känner är väldigt begränsande för dom, säger Ulf Sköld, chef för polisen Luleå/Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet