Botade tandvårdsrädsla – sparade mångmiljonbelopp

Publicerad

Region Norrbotten har lyckats bota många med tandläkarskräck och samtidigt spara mångmiljonbelopp.

– Vi erbjuder bland annat psykologhjälp, säger divisionschefen, Thomas Josefsson.

Tandvården i Norrbotten har under många år haft problem med patienter som inte kommer till mottagningarna på sina besökstider och de flesta av dem lider av akut tandläkarskräck.

”Stark fobi”

Divisionschefen Tomas Josefsson har mött många med de problemen.

– En del har så stark fobi att de inte kan gå förbi ett hus där de vet att det bedrivs tandvård. Andra kan ha svårt att sova under flera nätter för att de har diskuterat tandläkare.

Enligt divisionschefen lider åtta procent, eller cirka 20.000 norrbottningar, av extrem tandvårdsrädsla och det har verksamheten jobbat hårt med.

Tandvården erbjuder samtalsterapi, psykologhjälp och speciella tandvårdsteam som utformar individuella behandlingsprogram.

Lugnande mediciner och lustgasbehandling kan vara exempel på det.

Halverade uteblivandet

Dessutom har divisionen varit noga med att ta betalt av patienter som inte meddelat att de inte kommer på sina besökstider. 

– Det tog oss drygt ett år att halvera det stora uteblivandet och det är vi mycket nöjda med,  säger Tomas Josefsson.

Enligt divisionschefen har tandvården sparat upp till tre miljoner kronor på att bota tandvårdsrädsla och minska det så kallade uteblivandet.

– Uppskattningvis har mellan 3 000 och 4 000 fler norrbottningar fått ta plats i våra tandläkarstolar och det är också positivt.

Sövs ned

Men om det inte hjälper så kan norrbottningar sövas ned och opereras under narkos.

Det görs på två ställen i länet, i Piteå och i Gällivare.

– Narkostandvården ökar också, men den metoden leder nästan aldrig till att tandvårdsrädslan botas, säger Tomas Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.