Sven-Erik Bucht (S).

Buchts språkkurser: Vägrar betala två av tre fakturor

Publicerad

Näringsdepartementet vägrar betala två av tre fakturor som gäller landsbygdsminister Sven-Erik Buchts omdiskuterade språkkurser i engelska.
”Jag är lika upprörd som många andra över de höga summorna”, säger Bucht.

En inhyrd konsult har skickat räkningar i år på 351.000 kronor netto för årets språkkurser i verksamhetsanpassad engelska för den socialdemokratiske ministern från Norrbotten.

Och det är något som varit mycket omdiskuterat under december.

”Lika upprörd som många”

Men även Sven-Erik Bucht och näringsdepartementets tjänstemän har reagerat över summan av årets fakturor. Speciellt en av fakturorna på 95.000 kronor som gäller förra årets språkkurser.

”Jag är lika upprörd som många andra över de höga summor som det har rapporterats om. Jag hanterar inte personligen fakturor, men jag har förstått att det har förekommit oklarheter gällande fakturorna och exakt vad som ingår i dem”, skriver Bucht på sociala medier.

Vägrar betala

Och därför agerar nu regeringen.

”Näringsdepartementet ifrågasätter nu, med mitt fulla stöd, att antal fakturor som inte betalats”.

Mer än två av tre fakturor ifrågasätts och Buchts departement vill pressa ned kostnaden till en tredjedel – 107.000 kronor och inte 351.000 kronor som har fakturerats.

Det betyder en totalkostnad som är 250.000 lägre än vad som tidigare sagts.

”Det har blivit tydligt att näringsdepartementet måste se över tillämpningen av sina interna rutiner för både beställningar och kontroller av fakturor. Ett sådant arbete pågår sedan den 1 november och det har intensifierats under de senaste veckorna”, skriver Sven-Erik Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer