Elizabeth Johansson, Cancerfonden, undrar hur långt bakåt i tiden som kvinnor kan beröras av detta. Foto: Pressbild/TT

Cancerfonden: ”Det får absolut inte bli fel”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor kan ha fått fel svar på sina cellprover. Det har uppdagats vid en granskning av gynekologiska cellprover tagna på kvinnor i Norrbotten. – Det är klart att det skapar oro, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på cancerfonden.

– Jag tycker att det är beklagligt och undrar hur det har gått till och det är klart att det skapar oro. Sen funderar man på hur långt bakåt i tiden som detta kan beröra kvinnor, säger Johansson.

Elizabeth Johansson menar att det är bra att det hela har uppdagats så att kvinnorna kan få kontrollera om det har gått upp.

– Det är inte patienter utan friska kvinnor som lämnar cellprover. Man behöver nog inte vara så orolig. Det räddar många liv den här screeningen. Det är oerhört viktigt att de får rätt resultat som de kan lita på.

Kan man lita på de här proverna?

– Det får man hoppas att man kan. Det är oerhört många kvinnor som lämnar cellprover varje år. 60.000 har en förändring och ganska många måste få en behandling.

– Sen har socialstyrelsen kommit med nya rekommendationer 2015 att i vissa åldrar, mellan 30 och 64 år så ska man analysera för humant papillomvirusinfektion. Livmoderhalscancer beror nästan alltid på den infektionen som inte har läkt ut. Så det är oerhört viktigt att man går på kontrollerna.

Är det okej att det blir fel ibland?

– Det får absolut inte bli fel vid en screening för en cancersjukdom. Det måste man kunna lita på till 100 procent.

Fakta / telefonnummer

Vill man veta om ens prov omfattas av omgranskningen kan man ringa Norrbottens läns landsting på 0920-28 27 97.

Jourtelefonen öppnar 13. Man får lämna personnummer och sedan kommer svaret brevledes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.