Carolins mördare kan slippas fri om tre år. Hör journalisten och författaren Peter Johansson förklarar varför. Foto: SVT

Carolins mördare kan bli fri redan om drygt tre år

Uppdaterad
Publicerad

Den 63-årige Gällivarebon, som dömdes för mordet på Carolin Stenvall, kan bli villkorligt frigiven redan om drygt tre år på grund av Kriminalvårdens straffrabatt.

– Det var jätteviktigt för honom att slippa livstidsstraffet, säger journalisten och författaren Peter Johansson.

Gällivarebon dömdes till livstids fängelse för mordet på Carolin 2009 och har suttit inne i drygt tolv år. Men i dag omvandlades detta till ett tidsbestämt straff på 24 år, vilket betyder mycket för mannen.

”Fri om drygt tre år”

Enligt journalisten Peter Johansson, som skrivit boken ”Rastplats 58” om Carolinmordet, kan det leda till att den 63-årige mannen blir frisläppt om drygt tre år, alltså vid 66 års ålder.

– Han hämtades in 16 oktober 2008 och den 16 oktober 2024 har det gått sexton år sedan dess. Det är två tredjedelar av det omvandlade fängelsestraffet på 24 år. Därmed kan han bli villkorligt frigiven om drygt tre år om han sköter sig. Så dagens dom om ett tidsbestämt straff är naturligtvis jätteviktig för honom, säger Peter Johansson.

Andra chans

Han tycker att alla förtjänar en andra chans och betonar att Kriminalvårdens straffrabatt är en del av det svenska systemet.

– Det hjälper inte att låsa in folk på hur lång tid som helst. Vi har det här systemet och jag tycker att det är bra.

”Hade kunnat få förlåtelse”

Men journalisten och författaren Peter Johansson är kritisk till att den 63-årige Gällivarebon aldrig berättat allt om hur mordet på Carolin Stenvall gick till.

– Är det något som han borde ha gjort av respekt för Carolins anhöriga är det att berätta hela sanningen. Då hade han kanske fått förlåtelse till viss del, säger han.

Mordet på Carolin Stenvall – detta har hänt

Den 12 september 2008 försvann den då 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå då hon var på väg till en anställningsintervju utanför Kiruna. Det sista spåret av Carolin var hennes bil som stod parkerad på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare.

Den 16 oktober 2008 anhölls en man i 50-årsåldern, hemmahörande i Gällivare, misstänkt för mord.

Den 22 oktober, sex veckor efter att Carolin försvann, hittades hennes kvarlevor. Hon hade skador i huvudet och var skjuten med två skott.

Mannen erkände senare att han vållat kvinnans död genom att knuffa henne så att hon slog i huvudet mot dragkroken på hans släp och avled på rastplatsen. Sedan förde han bort kroppen, sköt den och brände den av skäl som han inte kunnat förklara.

Tingsrätten dömde mannen för mord till livstids fängelse den 19 mars 2009. Mannen överklagade domen.

Den 18 juni 2009 fastställdes livstidsdomen för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.