Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Karin Lindell anser att det är ett riktigt beslut av tingsrätten att Carolins mördare får ett tidsbestämt straff. Foto: SVT

Livstidsdömde mördaren i Carolin-fallet får tidsbestämt straff på 24 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 63-årige mannen, som dömdes till livstidsfängelse för mordet på Carolin Stenvall, får tidsbestämt straff på 24 år.

För snart 13 år sedan försvann Carolin Stenvall från Piteå vid en rastplats utanför Gällivare när hon var på väg till en anställningsintervju i Kiruna. Sex veckor senare hittades hennes kropp på en skogsväg nära E10.

Mordfallet blev, och är fortfarande, ett av Norrbottens mest uppmärksammade mordfall genom tiderna.

Mördare har sökt tidsbestämt straff två gånger

2009 dömdes en 51-årig man, hemmahörande i Gällivare, för mord och livstids fängelse. Mannen överklagade domen men hovrätten fastställde sedan tingsrättens livstidsdom.

Nytt beslut: Fängelse på 24 år

Tio år efter domen ansökte mannen om tidsbestämt straff men nekades av Örebro tingsrätt. Nu har den morddömde mannen återigen ansökt om tidsbestämt straff och under fredagen meddelade tingsrätten att straffet omvandlas från fängelse på livstid till fängelse på 24 år.

Tingsrätten har bland annat bedömt mannens återfallsrisk. Beslutet tas framför allt av Rättsmedicinalverkets yttrande, men även Kriminalvårdens yttrande och förhören vid tingsrätten.

Låg återfallsrisk

Örebro tingsrätt bedömer att återfallsrisken av allvarligt slag är låg. Kriminalvården skriver i sitt yttrande att mannen har gjort sig skyldig till viss misskötsamhet men att han från december 2018 till december 2020 skött sig.

I och med detta menar tingsrätten att”den misskötsamhet som lagts honom till last inte är av sådan art eller omfattning att den utgör ett hinder för en omvandling till ett tidsbestämt straff”.

Mordömde mannen: ”Lever varje dag med skuld”

Den morddömde mannen säger i förhör att han lever varje dag med skuld, skam och ångest. Han tror dock att han skulle klara sig bra utanför anstalten och har goda chanser att få ett arbete.

I riskbedömningar från Rättsmedicinalverket och Kriminalvården omnämns ofta alkohol, men mannen uppger i förhör att han aldrig skulle våga dricka alkohol igen på grund av rädsla för psykisk ohälsa.

LÄS MER: Därför kan Carolins mördare bli fri redan om drygt tre år

Mordet på Carolin Stenvall – detta har hänt:

Den 12 september 2008 försvann den då 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå då hon var på väg till en anställningsintervju utanför Kiruna. Det sista spåret av Carolin var hennes bil som stod parkerad på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare.

Den 16 oktober 2008 anhölls en man i 50-årsåldern, hemmahörande i Gällivare, misstänkt för mord.

Den 22 oktober, sex veckor efter att Carolin försvann, hittades hennes kvarlevor. Hon hade skador i huvudet och var skjuten med två skott.

Mannen erkände senare att han vållat kvinnans död genom att knuffa henne så att hon slog i huvudet mot dragkroken på hans släp och avled på rastplatsen. Sedan förde han bort kroppen, sköt den och brände den av skäl som han inte kunnat förklara.

Tingsrätten dömde mannen för mord till livstids fängelse den 19 mars 2009.

I domen konstaterar tingsrätten bland annat att oklarheter om händelseförloppet kvarstår. Mannen överklagade domen och bytte försvarare till Leif Silbersky. Den 18 juni 2009 fastställde hovrätten livstidsdomen för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.