”Det är betydligt mindre rök nu”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dagars arbete börjar de som arbetar med att släcka branden se en ljusning. Röken är på väg bort och om bara några timmar kan arbetet vara klart.

– Största delen av det som brunnit är övertäckt, säger Thomas Winnberg, räddningschef.

Sedan i tisdags har det brunnit på avfallsanläggningen i Kiruna. Tusentals ton sopor har brunnit upp och orsakat stora rökmoln som gjort att delar av centrum stängdes ned under onsdagseftermiddagen. Under torsdagen har förskolorna och fotbollsskolan öppnat upp igen.

– Men vi har kontakt med räddningstjänsten och avbryter på en gång om det behövs, säger Hansi Björnström på fotbollsskolan.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

LÄS MER: Efter branden – delar av Kiruna stängs ned

Efter ett och ett halvt dygns arbete är räddningsinsatsen snart avslutad, tror räddningschefen Thomas Winnberg

– Vi har hållit på hela natten och den största delen av det som brunnit är nu övertäckt med jordmassor. Men det brinner fortfarande i byggnaden som branden startade i, så vi håller på att ta oss igenom väggarna på den.

Bild tagen från igår onsdag. Idag ska röken ha minskat kraftigt, enligt räddningschefen. Foto: SVT

LÄS MER: Här sprids röken över Kiruna

Ett tjugotal personer kör maskinerna som täcker över branden med jordmassor, sten och grus.

– Det är betydligt mindre rök nu på platsen än vad det har varit. Förhoppningsvis är vi klara under förmiddagen, säger Thomas Winnberg.

Men han tillägger att trots att röken minskat kraftigt är den fortfarande giftig och att man bör undvika att komma i närheten av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

Mer i ämnet