Stadsbyggnadschef Roger Danell och Lenitha Ericson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden i Luleå. Foto: SVT

”Det är helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kommer nu kräva tillbaka pengarna av företaget som varit aktuell i korruptionsutredningen.

Luleå kommuns revision visar att det förekommit korruption inom stadsbyggnadsförvaltningen under åren 2012-2014. Anställda ska ha tagit emot vitvaror och hemelektronik till ett värde om minst 463.000 kronor.

Och på torsdagen höll kommunen en presskonferens för att berätta hur utredningen fortskrider.

Misstänkt mutbrott i Luleå kommun

– Det är helt oacceptabelt. Vi har nu ett arbete framåt att fortsätta förbättra rutinerna och kraftfullt se till att vi har en ännu bättre kontrollapparat, en bättre intern kontroll, säger Lenitha Ericson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden i Luleå.

Kan tillslut handla om 900.000 kronor

Revisorerna anser att pengarna bör krävas tillbaka och det kan tillslut handla om nästan 900.000 kronor. Detta eftersom många betalda fakturor saknat fullständigt underlag.

– Nu går vi vidare och dels kommer vi kontakta de företag som varit aktuellt i den här utredningen för att reglera de delar som eventuellt är utestående och i korthet begära tillbaka det vi ska ha, säger stadsbyggnadschef Roger Danell.

Hur allvarligt är det här för Luleå kommun?

– Väldigt allvarligt skulle jag säga. Det är klart att vi inte kan ha det på det här sättet, utan det är vårt ansvar att se till att det finns riklinjer, rutiner och en fungerande kontrollapparat för den här typen av missförhållanden.

Ingen av de kommunanställda som tidigare blivit utpekade jobbar kvar på kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutbrott i Luleå kommun

Mer i ämnet