Stadsbyggnadschef Roger Danell och Lenitha Ericson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden i Luleå. Foto: SVT

Luleå kommun skärper kontroll av fakturor

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade Luleå stadsbyggnadsnämnd att skärpa kontrollen av beställningar och fakturor. Detta som en direkt följd av den korruption som uppdagats på stadsbyggnadsförvaltningen.

− Vi vill säkerställa att vi har kontroll på verksamheten säger Lenita Ericson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden.

Bakgrunden är avslöjandet att ett tiotal anställda tagit emot varor och tjänster under åren 2012 och 2014 av ett stort företag som haft avtal med Luleå kommun.

Misstänkt mutbrott i Luleå kommun

− Utredningen har pekat på ett antal allvarliga brister i vår grundläggande beställnings- och fakturahantering, säger Roger Danell, chef vid Stadsbyggnadsförvaltningen.

”Ett långsiktigt arbete”

Stadsbyggnadsnämnden skärper kontrollen genom att göra en ny granskning av beställningar och fakturor under år 2016 och innevarande år.

Dessutom ska en oberoende granskare göra en projektrevision av ett avslutat investeringsprojekt för att ytterligare skärpa kontrollen.

– Vi har sannolikt ett långsiktigt arbete framför oss och vi kommer att, tillsammans med oberoende rådgivare, strukturerat arbeta igenom och åtgärda de brister vi har, säger Roger Danell.

Luleå kommun har också krävt tillbaka pengarna av företaget som varit aktuell i korruptionsutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutbrott i Luleå kommun

Mer i ämnet