Bilderna är från polisens förundersökning och visar hur skopan lyfts upp ur gropen. Foto: Räddningstjänsten

Dödsolyckan i Koskullskulle – rättegången inleds

Uppdaterad
Publicerad

För 18 månader sedan dog 34-årige Niklas Andersson i samband med en arbetsplatsolycka i Koskullskulle i Gällivare kommun. Idag inleds rättegången mot grävmaskinisten som är misstänkt för vållande till annans död.

Den 20 november 2018 arbetade Niklas Andersson och den åtalade grävmaskinisten i Koskullskulle med att gräva en grop för att frilägga vattenledningar i marken så att ventiler på vattenledningen kunde bytas.

När olyckan inträffade stod Niklas Andersson nere i gropen för att gräva bort den sista jorden för hand, då rören är ömtåliga. Gropen var då kring fem meter lång och cirka tre meter bred.

De gick till jobbet och dog
Det var på en här platsen som arbetsplatsolyckan i Koskullskulle ägde rum. Foto: Polisens förundersökning

Träffades av 500-kilos skopa

Tidigare under arbetet hade grävmaskinisten haft problem med den så kallade tiltrotatorn, den del som gör att man kan rotera och snedställa skopan, och ett oljeläckage hade uppstått.

En mekaniker kontaktades som kom dit och undersökte skopan. Arbetet fortsatte och grävmaskinisten låste fast skopan och för att kontrollera att den satt fast skakade han till den. Men då lossnade den runt 500 kilo tunga skopan och träffade Niklas Andersson som stod i gropen. När ambulansförare sedan kom till platsen kunde de konstatera att han dött av den massiva tyngden.

SVT på plats i Gällivare

Grävmaskinisten som är misstänkt för vållande till annans död nekar till brottet. Han åtalades i oktober 2019 och idag, onsdag, börjar rättegången. SVT Nyheter Norrbotten är på plats i Gällivare tingsrätt för att rapportera om första rättegångsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet