Familjens båt efter olyckan Foto: SVT

Döms för vållande till annans död efter båtolycka

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i båtolyckan där en 24-årig man döms för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Olyckan inträffade i juni 2016 i samband med att en familjebåt skulle korsa en farled där 24-åringen kom med en aluminiumbåt. Enligt undersökningen som gjorts av båtarna efter olyckan upptäckte inte båtförarna varandra förrän avståndet var 15 meter mellan dem. 24-åringen lade då in backen och försökte gira undan men det var försent och båtarna kolliderade. Den 47-åriga kvinnan i familjebåten skadades så svårt vid kollisionen att hon avled.

Rättegången

Vid rättegången pekade 24-åringens försvarare på att kvinnan inte följt högerregeln som gäller på sjön. Åklagaren å sin sida menade att 24-åringen som bländades av solen borde ha sänkt farten för att upptäcka eventuella andra farkoster på fjärden.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Tingsrättens bedömning

Tingsrätten går på åklagarens linje och anser att 24-åringen med hänsyn till bländande sol kört i för hög fart och därtill inte hållit tillräckligt noggrann utkik och därmed brutit mot sjövägsreglerna och gott sjömanskap. Tingsrätten bedömmer att 24-åringens ”oaktsamhet inte kan bedömas som ringa ska han därför dömas för vårdslöshet i sjötrafik”.

Om han hade fullgjort sin skyldighet att hålla tillräckligt noggrann utkik och säker fart hade han tidigare upptäckt familjebåten och hunnit vidta åtgärder för att undvika olyckan. Genom sin underlåtenhet i detta avseende anser tingsrätten att han varit oaktsam i förhållande till kvinnans död, som orsakats av kollisionen. Tingsrätten gör bedömningen att oaktsamheten inte har varit ringa och dömer därför även 24-åringen för vållande till annans död.

Tingsrätten var dock oenig, en av nämndemännen var skiljaktig.

Mannen döms till villkorlig dom och 100 dagsböter. 24-åringen ska även betala ett skadestånd på drygt 140.000 kronor till till dödsboet och fyra målsägande.

Vi har varit i kontakt med mannens advokat Sami Hietala och han säger att domen troligtvis överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Mer i ämnet