Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I sex år har Vittangi bara haft ambulansutryckning under dagtid. Nu är det beslutat att byn får tillbaka dygnet runt-verksamhet igen. Hör politiker Kenneth Backgård förklara turerna i videoklippet. Foto: SVT

Efter sex år utan – nu får Vittangi dygnet runt-ambulans igen

Publicerad

År 2016 förändrades bemanningen för ambulansverksamheten i Vittangi till att enbart vara bemannad dagtid. Nu – sex år senare – har Region Norrbotten beslutat att återinföra verksamheten under dygnets alla timmar.

Beslutet som fattades innebar att en av tre ambulanser försvann från Vittangi och att utryckningar med ambulans från byn enbart skulle genomföras under dagtid.

Anledningen till att verksamheten försvann var att det var svårt att hitta utbildad personal för att bemanna ambulanserna och verksamhetens kostnad.

”En trygghetsfaktor”

Vid senaste regionstyrelsemötet beslutade politikerna att det åter kommer finnas verksamhet under dygnets alla timmar.

Enligt regionråd Kenneth Backgård (SJVP) grundar sig beslutet i att man har erbjudit alla vårdcentraler att öppna upp servicepunkter och att det nu är dags att göra något åt den akuta verksamheten.

– Det blir en mycket större tillgänglighet för de som bor i närområdet. Vi vet om att det finns de som har fått vänta ganska länge på vård och det här är en trygghetsfaktor, säger Kenneth Backgård.

Sjukvårdspartiet har även tidigare fått kritik för att de inte infriat sitt vallöfte om dygnet runt bemanning, något som även lyfts i media.

Långa avstånd

En anledning till att kritik väcktes när ambulansen försvann var det ökade avståndet för akututryckningar. Förändringen innebar väldigt långa körsträckor – till vissa byar över 20 mil – och långa framkörningstider från Kiruna centralort.

Vittangi är den sista utposten för utryckningar österut i Kiruna kommun och med förändringarna ökade pressen och stressen på personalen, samtidigt som kommuninvånarna fick vänta längre på hjälp vid akuta situationer.

Kommer kosta cirka tio miljoner årligen

Återinförandet är beräknad till drygt 9,5 miljoner kronor årligen. Tidigare har varit svårt att rekrytera sjuksköterskor till stationeringen och 2018 infördes en förändring där Kiruna och Gällivares ambulanspersonal turades om att bemanna stationen.

– Det har även förekommit att inhyrd personal bemannat stationen och vi kan inte utesluta att så inte kommer att ske i framtiden, därför kostar förslaget, säger Kenneth Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer