Skadorna efter den senaste tågurspårningen på Malmbanan är nu reparerade. Foto: Trafikverket

Efter andra urspårningen – nu rullar godstågen på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Återställningsarbetet är klart och Malmbanan är nu åter öppen för godstrafik efter den senaste urspårningen på kort tid. Trafikverket meddelande på onsdagskvällen att det första godståget släpptes på klockan 21 vid Vassijaure.

– Det första godståget kunde släppas på sträckan klockan 21 den 6 mars istället för klockan 16 den 7 mars, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Vid 16-tiden på onsdagen genomfördes en test som visade att tågen åter kan rulla på Malmbanan efter urspårningen den 24 februari mellan Katterjåkk och Vassijaure.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

– Tillsammans med LKAB har vi stresstestat järnvägen, det vill säga, vi har kört fram och tillbaka på spåret med ett tåg med några lastade vagnar i olika hastigheter. Därefter har vi gjort ytterligare avsyningar och kontroller längs spåret för att säkerställa att allt ser bra ut, säger Håkan Äijä, krisledare vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

1,5 kilometer har lagats

Ett spår på 1,5 kilometer har reparerats den här gången.

Vinterns urspårningar har inneburit stora problem för trafiken på Malmbanan med två urspårningar på kort tid.

Urspårningen i december var än mer komplicerad och innebar ett två månader långt stopp på Malmbanan.

Även om godstrafiken åter fungerar på Malmbanan så kommer det att dröja flera månader innan persontrafiken kan komma igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet