”Väderförhållanden är en fullt möjlig orsaksfaktor, men i kombination med något annat”, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Haverikommissionen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Haverikommissionen om Malmbanan: ”Stora snömängder möjlig orsak till urspårningen”

Uppdaterad
Publicerad

Haverikommissionen tror sig ha hittat startpunkten för den nya tågurspårningen vid Vassijaure. Nu finns också en möjlig orsak – de stora snömängderna som låg på spåret.

Urspårningen har troligen startat mindre än två kilometer väster om Vassijaure där det till sist tog stopp för malmtåget.

För att kunna bedöma den troliga startpunkten har man fått röja undan stora mängder snö och is – och just snömängderna kan alltså vara en orsak till urspårningen.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

– Väderförhållanden är en fullt möjlig orsaksfaktor, men i kombination med något annat. Vad det skulle kunna vara är att spekulera för mycket, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Haverikommissionen.

Få tåg som trafikerat

En orsak till att det låg mycket snö och is på banan är att bara några få tåg har kört på sträckan sedan den förra urspårningen den 17 december.

– Banan har stått stilla och det har lagt sig mycket snö. Det har också kommit ännu mer nederbörd och det har också yrt snö upp på spåret, säger Jonas Bäckstrand.

Han har själv lämnat Vassijaure, men två medarbetare är kvar och ska närvara när de skadade vagnarna bärgas under torsdagen.

Klartecken för bärgning

Haverikommissionen har gett Trafikverket tillträde till större delen av den skadedrabbade sträckan. Man har också gett klartecken till LKAB att låta köra undan loket och de åtta första vagnarna till Kiruna samt att bogsera den bakre delen av tåget till Narvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet