Efter oro och slagsmål – väktare på skola

Uppdaterad
Publicerad

Oro och slagsmål med anknytning till elever på Björkskataskolan i Luleå gör nu att vaktbolag ska finnas på skolan. Skolan har också låst alla ytterdörrar utom entrén för att hålla obehöriga borta från skolan.

Något vaktbolag såg inte vi när vi filmade på skolan på förmiddan idag men det är i alla fall bestämt att vakter ska finnas på Björkskataskolan i Luleå i ett par veckors tid. Orsaken är bland annat ett slagsmål mellan två av skolans elever utanför Coop som ligger intill skolan.

– De ska skapa trygghet på skolan och det är också något som föräldrar efterfrågat eftersom dom är oroliga för sina barn. Och man ska känna trygghet och lugn när man går i skolan, säger rektorn Elisabeth Landström.

Flera incidenter

Eleverna som hamnade i bråk har flyttats och får undervisning på annat håll. Händelsen är polisanmäld. Och förutom vakter så är alla ytterdörrar utom entrén låst så att obehöriga inte kan vara på skolan.

Det är inte enbart en enda händelse som ligger bakom utan det har också skett flera incidenter tidigare.  

Finns det sociala problem som är svåra att hantera på skolan?

– Nej, inte överlag. Det tycker jag inte. Skolan har fina elever. Jag vill poängtera att det här är enstaka, enskilda händelser, säger rektorn Elisabeth Landström.

Bra skola

Saga Midfjäll går i nian och tycker inte att situationen på skolan är hotfull. Och heller inte att man som elev ska behöva vara rädd.

– Det är tråkigt att det varit oroligt mellan vissa elever på skolan. Men det är viktigt att komma ihåg att det är ett fåtal elever. Jag och många andra elever tycker det är en väldigt bra skola, säger Saga Midfjäll.

Ensidigt

Saga Midfjäll tycker också att det blivit en ensidig rapportering. Hon har alltid känt sig helt trygg på skolan.

Är det viktigt att säga det?

– Det känns så. Det känns som att många tänker att vi är en extremt dålig skola och jag håller inte med om den bilden, säger hon.

Vad tänker du om vaktbolag som ska gå här?

– Det känns bra om det finns någon elev som känner sig otrygg och att föräldrarna ska uppleva att deras barn är säkra här. Men egentligen känner jag att det inte behövs. Problemen är inte så stora och ofta mellan enskilda individer och inte som helhet på skolan, säger Saga Midfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.