Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kiruna kommun har fortsatta problem med olika tak – nu ska taket på Lombia ishall gås igenom. I klippet hör du Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg vid Kiruna kommun. Foto: Hans Sternlund/SVT

Efter raset i Tarfalahallen – ännu en hall i Kiruna måste åtgärdas

Publicerad

Efter raset i Tarfalahallen i Kiruna rekommenderades alla kommuner i Sverige att se över hallar med liknande takkonstruktion. Nu har ännu ett risktak upptäckts – och det handlar om en annan hall i Kiruna.

Efter Haverikommissionens undersökning av raset i Tarfalahallen den 7 mars 2020 rekommenderade myndigheten en total översyn av alla hallar i Sverige med underspända limbalkskonstruktioner.

Flera hallar stängdes efter raset

Det var 51 kommuner som rapporterade att man har hallar med den takkonstruktionen. På flera håll stängdes hallar för att förstärka taken, som till exempel Nåidenhallen i Luleå, Sunderby ishall och Isborgen i Gällivare.

Takraset i Tarfalahallen

Sent omsider har Kiruna kommun tagit fasta på att taket i Lombia ishall från 1979 har en riskkonstruktion och dessutom gjort en oroande upptäckt.

I klippet berättar verksamhetsstrategen Gert Mörtvik vid Kiruna kommun om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet