Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du varför restaurangägaren Victoria Andersson vill stänga systembolaget i Jokkmokk. Foto: Arkivbild TT/Linda Jones/SVT

Efter smittoexplosionen på ungdomsfesterna – krögare vill stänga systembolaget

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Jokkmokk drog igång rejält efter en stor ungdomsfest på sportlovet. Nu stundar påsklovet och de äldre i Jokkmokks kommun hoppas att ungdomarna har lärt sig en läxa.

– Jag hoppas att folk har lärt sig att sådär gör man inte i de här tiderna, säger Lars-Olov Granström.

Smittspridningen i Norrbotten har varit ganska jämn mellan de olika åldersgrupperna, 20 till 55 år, under hela pandemin. Men under sportlovet stack smittspridningen iväg rejält bland de yngre (14 till 21 år).

Var fjärde covidfall var under 20 år

Framför allt skenade smittspridningen i Jokkmokk. Veckan efter sportlovet var 26 procent av alla konstaterade covidfall yngre än 20 år. Liknande siffror syntes även i Älvsbyn och Gällivare.

– Det var en gigantisk smittspridning efter sportlovet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Restaurangägare vill stänga Systembolaget

Efter den ökade smittspridningen i Jokkmokk blev det stor debatt i sociala medier. Restaurangägaren Victoria Andersson gick bland annat ut och önskade att Systembolaget skulle slå igen lokalt.

– Jag tycker att det är lite snedvridet att vi i restaurangbranschen får ha öppet till 20.00 där det förekommer alkohol under kontrollerade former. Men på bolaget får man gå och sedan ha sina fester okontrollerbart. Det är ju på grund av de här festerna det har blivit så stor smittspridning, säger hon.

Hör vad kommuninvånarna tänker om det stundande påsklovet i videon ovan.

I klippet hör du bland annat Vibeke Anderssons och Lars-Olov Granströms på smittspridningen i Jokkmokk. Foto: Linda Jones/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet