Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fordonsmekanikern Danijar Chekirov utbildar sig till högvoltstekniker i Luleå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Framtidens bilmekaniker utbildas i Luleå – elbilarna ställer nya krav

Publicerad

Det råder brist på verkstadspersonal som kan reparera elbilar. Därför samlas mekaniker från hela Norrbotten i Luleå under veckan för att utbilda sig i hur man hanterar ett elfordon säkert.

Omställningen till elfordon går i rekordfart. I fjol fördubblades antalet elbilar i Norrbotten och Luleå har flest laddbara fordon i hela länet. Men elbilarna ställer också nya krav på verkstadspersonalen, och fel hantering kan få livsfarliga konsekvenser.

För att kunna utföra service på bilarna på ett säkert sätt samlas och utbildas verkstadspersonal i Luleå under några dagar.

Utbildar högvoltstekniker

– Vi utbildar högvoltstekniker som ska jobba med våra fordon, alltså våra hybrider och elbilar framöver. Högvoltsfordon kan vara direkt livsfarliga att jobba med, säger läraren Tomas Lindblad.

Fordonsmekanikern Danijar Chekirov gläder sig över utbildningen.

– Nu får vi utbildning på högvoltsfordon och kompetens för att klara av att jobba med dem.

Vill skapa mer trygghet för kunderna

I dagsläget finns inte tillräckligt många utbildade mekaniker för högvoltsfordon, enligt fordonsmekanikern Danijar Chekirov.

– Vi utbildar våra mekaniker för att de ska känna sig bekväma och trygga att jobba med det, och även kunderna ska känna sig trygga att mekanikerna vet vad de gör, säger Tomas Lindblad.

Se hur det såg ut i verkstaden när personalen fick lära sig mer om säkerheten.

Både under motorhuven och i läroboken påminns mekanikerna om säkerheten när det ska skruvas i elbilar. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.