Norrskenets friskola på Björkskatan i Luleå invigdes i dag efter den anlagda branden. Foto: SVT

Eleverna invigde skolan efter anlagda branden

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det återinvigning av Norrskenets friskola på Björkskatan i Luleå. Det efter att skolan för ett år sen drabbades av en anlagd brand som innebar att förskolebarn, elever och personal tvingades flytta till provisoriska lokaler.

På plats för att vara med och inviga skolan var rektor Britt-Inger Snäll.

– Det känns jättebra, fantastiskt bra. Vi har en ny skola nu som är helt upp till dagens normer när det gäller byggnationer. Vi har tysta golv, lysrör som inte finns och vi har tyst och lugnt i klassrum och korridorer. Inga typer av störningssurr, det är fantastiskt fint.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Det var i april ifjol som någon eller några personer kastade in ett brinnande föremål i en av skolans lokaler vilket innebar att skolan tvingades stänga för renovering. Samtliga barn från förskola upp till och med nioklassare samt personal fick flytta till provisoriska lokaler i centrala stan. 

– Vi har ju fått ändra rutiner på olika sätt och vi har haft lokaler som inte varit anpassad för skolverksamhet men det har gått jättebra.

Stort tapp av elever efter branden

Men händelsen har också inneburit ekonomiska tapp på olika sätt och då inte minst på grund av att elevantalet på skolan minskat från dryga 200 elever till i dag 140 elever.

– Vi tappade en del barn på förskolan under sommaren där föräldrar ville ha närhetsprinciper och det gäller också en förskoleklass. Till det kommer ytterligare några av de yngre elever där valet blev skolor på närmare håll men vi hoppas att de kan komma tillbaka nu när vi åter är på plats.

Men några elever som gått på skolan från start till nu är glada över att få återvända till ”sin skola”.

Emilia Åström går i nian på skolan. Foto: SVT

– Alltså, det känns ju skönt för det är ju här som man har gått skola i alla andra år så det känns bra att vara tillbaka, säger Emilia Åström som går i nian på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet