Arkivbild Foto: TT

Flygövning: ”Vi skapar säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 100-tal flygplan från elva olika länder deltar i övningen ACE 17 som just nu pågår i Sverige, Norge och Finland. ”Vi skapar säkerhet” säger F21-chefen Carl-Johan Edström.

Under perioden 22 maj till 2 juni arrangerar Sverige, Norge i och Finland en internationell flygövning med flygplan, tankerflygplan och ledningsflygplan och totalt 3 500 personer deltar i övningen.

Krishanteringsinsats

Under Arctic Challenge Exercise 2017, ACE 17, ska piloter från elva olika nationer samöva i stora sammansatta flygstyrkor i en realistisk hotmiljö och med simulerade luftvärnssystem.

Flygövning i Norrbotten 2017

Övningen kommer att bedrivas från tre olika flygbaser, Luleå, Bodö och Rovaniemi, och två flygpass per dag ska genomföras.

Övningsscenariot är en internationell fredsbefrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.

Carl-Johan Edström, Flottiljchef vid F21 i Luleå

– Vi skapar säkerhet med andra länder och för att göra det måste vi öva. Jag ser fram emot att skapa en övning som förbereder Sveriges och Europas flygvapen för framtida utmaningar och uppgifter, säger F 21:s chef Carl-Johan Edström, som är biträdande övningsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten 2017

Mer i ämnet