Här Emma Engelmark (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, berätta varför ”Framtidens skola” stoppas. Nyligen hölls en folkomröstning om skolstrukturen i Luleå.

Efter folkomröstningen – alla skolbeslut som inte genomförts stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna i Luleå kommun har bestämt att alla beslut som inte är genomförda avbryts när det gäller framtidens skola. Beskedet kommer efter folkomröstningen om framtidens skolstruktur.

Beskedet kom på torsdagen vid en presskonferensen där fyra politiker medverkade; kommunalrådet Fredrik Hansson (S), oppositionsrådet Anders Josefsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) och Sana Suljanovic (M), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Skolor som påverkas

När det gäller beslut som är tagna men inte verkställda och som nu stoppas gäller dessa bland annat skolstrukturen på Stadsön i Gammelstad där man beslutat om en F-6 skola. Men det är ett arbete som avbryts nu. Ett annat exempel är hur skolorna och förskolorna på Tunaområdet ska organiseras. Beslut som tagits rivs upp och man ska istället se över skolor och förskolor i centrala staden, på Tunaområdet och på Stadsön.

Skolbesparingar i Luleå

Ny utredning

 Socialdemokraterna och Moderaterna har också enats om följande:

  • Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att i en öppen process utreda och föreslå en struktur för skolor och förskolor områdesvis. Utredningen ska ske etappvis för de olika geografiska områdena och ska bygga på nya underlag och kostnadskalkyler med hjälp av extern kompetens.
  • Redan verkställda beslut om skolnedläggningen kvarstår.
  • Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att utreda om förskolan i Vitå kan flyttas till Vitåskolas lokaler och att skolbyggnaden i framtiden kan fungera som förskola.
  • Kommunstyrelsen får i uppdrag att samordna arbetet med att ta fram ett förslag till inriktning för kommunal service på landsbygden.
  • Rika ett lönelyft inom grundskolan på 1 procent utöver normal lönerevision.

Bakgrunden

Under söndagen den 8 november genomförde Luleå kommun folkomröstningen om den framtida skolstrukturen. Alternativ 1 vann stort med mer över 91 procent av rösterna, vilket valnämnden fastställt.

Socialdemokraterna och Moderaterna röstade båda nej till en folkomröstning om skolan i Luleå men resterande partierna ställde sig bakom förslaget och 8 november sker folkomröstningen.

SÅ RÖSTADE LULEÅ KOMMUN:

Alternativ 1, totalt 21 907 röster (91,02 procent): Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alternativ 2, totalt 1 774 röster (7,37 procent): Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet