Försäkringskassan i Norrbotten drar in flest beslut om sjukpenning i landet

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottningarna är friskast i landet, enligt Försäkringskassans statistik, men en förklaring till det är att länet dragit in flest fall av sjukpenning under åren 2014 till 2017.

Det är inspektionen för sjukförsäkringen som granskat de regionala skillnaderna när det gäller antalet personer som fått beslut om indragen sjukpenning under fyra år – Försäkringskassan i Norrbotten sticker ut i statistiken.

Flest i landet

Under åren 2014 till och med 2017 hade antalet beslut om indragning av sjukpenning ökat från 1,2 till 23 procent efter 180 dagar.

Näst flest i landet hade Jämtland med 20 procent och trea Gotland med 17,5 procent.

Minst fall rapporterades i Östergötland, Södermanland och västra Götaland med drygt fem procent.

– När man varit sjukskriven i sex månader så måste vi bedöma om man har rätt till sjukpenning sett till hela arbetsmarknaden och många gånger kan man ta ett annat jobb, säger Ingrid Nilsson, områdeschef för Försäkringskassan i Norrbotten.

Under åren 2014 till och med 2017 hade antalet beslut om indragning av sjukpenning ökat från 1,2 till 23 procent efter 180 dagar. Foto: Nyhetsgrafiken SVT

”Nu ligger vi rätt”

Har ni blivit tuffare?

– Nej, jag tycker inte det. Sett till de höga siffror vi haft tidigare så var det sannolikt många som inte hade rätt till sjukpenning eftersom de kunde ta ett annat jobb.

Så ni följde inte era egna regler?

– Vi hann inte göra bedömningarna i alla ärenden, så på det sättet så gjorde vi inte det vi skulle, men vi fick förstärkningar och nu ligger vi rätt och har en bra balans, säger Ingrid Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer