Spelning på Musikens makt Foto: SVT

Förslaget: Inga pengar till Musikens makt

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen Musikens makt ska inte längre finansieras av Luleå kommun. Detta enligt ett förslag av tillväxtkontoret som utrett festivalens framtid.

– Vi tycker att det här ska upphandlas i stället. De har ansökt om mycket pengar, 1 miljon och 750 000 kronor, alltså drygt 80 procent av den totala kostnaden. Sammantaget tycker vi att detta liknar en beställning i ganska stor utsträckning och då bör det upphandlas i stället, säger Håkan Wiklund, tillväxtstrateg på Luleå kommun.

NSD var först ut med att berätta om nyheten. Den drogfria festivalen Musikens makt har arrangerats på Gültzaudden i Luleå via företaget Pancake lady de senaste åren. I år ansökte de om 2 100 000 kronor, varav 1 700 000 från Luleå kommuns tillväxtkontor och 50 000 av kommunens kulturförvaltning.

Musikens Makt i Luleå

Tillväxtkontoret förelåser alltså nu att finansieringen ska avslås. På måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott fatta ett beslut.

– Vi ska ta ställning till förslaget då och jag vill inte föregå någonting. Förslaget handlar om att vi ska sköta uppdraget korrekt och jag kan tycka att det är logiskt på ett sätt. Man får inte gynna ett företag specifikt, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) till NSD.

”Lika villkor”

Håkan Wiklund säger att fördelen med en upphandling är att man kan använda skattemedel kostnadseffektivt och att alla får vara med på lika villkor och konkurrera.

– Efter politikernas beslut, och om det blir en upphandling, så måste vi bestämma oss snabbt hur vi ska göra, så att den som vinner upphandlingen får tid att göra ett evenemang på ett bra sätt, säger Håkan Wiklund, tillväxtstrateg.

Kan flytta festivalen

SVT Norrbotten har försökt att nå arrangörerna men utan resultat.

Till NSD säger arrangören Elisabeth Rosenbrand att de kan tänka sig att flytta festivalen till en annan kommunen efter beskedet.

– Det kanske kan bli så men vi måste diskutera det här i föreningen först. Jag vet inte alls hur det blir, säger hon till tidningen.

Hon säger också att det är omöjligt att driva en festival utan kommunens stöd men att förslaget inte kommer oväntat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet