Bussgods i Norrbotten läggs ned från och med 1 januari 2020. En av lösningarna som regionen just nu tittar på är hur man bättre ska kunna använda sig av linjebussarna för att transportera godset. Foto: SVT

Förslaget: Transportera godset med linjebussar

Uppdaterad
Publicerad
Nedläggningen av Bussgods har orsakat stor oro bland annat för småföretagare som från årsskiftet får svårare att skicka varor. I dag diskuterades frågan på regionfullmäktige.

I maj kom beslutet att lägga ned Bussgods från och med 1 januari 2020. En av lösningarna som regionen just nu tittar på är hur man bättre ska kunna använda sig av linjebussarna för att transportera godset.

– De bussar som nu kör genom länet har sällan fullt i lastutrymmet. De ska vi se hur vi kan använda, sa regionrådet Nils-Olof Lindfors (C) på fullmäktige i dag.

Påverkar småföretagare

Något som bland annat regionpolitikern Birgit Meier-Thunborg (M) inte såg som en tillräcklig lösning:

– Som småföretagare i Porjus kan jag se att dessa bussar kommer att vilja ha en plats att lämna godset på och då måste jag ändå köra in till Jokkmokk och hämta det.

Hoppas på privat aktör

Regionrådet Nils-Olof Lindfors (C) svarade att de är medvetna om problematiken och att de hoppas att privata aktörer ska kliva in.

– Transporter hör till den viktigaste infrastrukturen vi har, sa Linda Jonsson (V).

– Redan idag skickar till exempel Kaunis Iron sina labbprover via Finland för att det inte finns några möjligheter på den svenska sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussgods i Norrbotten läggs ned

Mer i ämnet