Trafikverkets planerare Urban Eriksson Luleå berättar om två alternativ för Norrbotniabanan när det gäller möjliga framtid spår till Luleå centrum. Foto: SVT

Fortfarande oklart om Norrbotniabanan – två lösningar diskuteras

Uppdaterad
Publicerad

Första spadtaget är redan taget för Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå. Men än så länge saknas beslut om ett fortsatt bygge vidare till Luleå, ett beslut som ingen riktigt vet när det lär komma.

Det var i förra veckan som ett informationsmöte angående Norrbotniabanan hölls på Vetenskapens hus där det var stor uppslutning av nyfikna Lulebor. En av de stora frågorna handlade om hur Norrbotniabanan ska dras in till Luleå C, via en västlig eller en östlig korridor.

Politisk fråga

– Det är en svår och politisk fråga. Får vi medelstilldelning så kanske vi kan komma igång, säger Urban Eriksson, planerare vid Trafikverket.

Men mellan tummen och pekfingret – ungefär när?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Det är långt bort alltså?

– Det vet vi inte.

Alternativen

Det verkar som att inte någon riktigt vet när spaden kommer att sättas i jorden för ett fortsatt bygge upp till Luleå – och vilken korridor det kommer att bli: västlig eller östlig.

– Diskussionerna går ganska vilt till. Det finns olika meningar och olika fördelar mellan de olika alternativen. Det vi pratar om är två olika korridorer och det viktiga är att det är två bra lösningar,  säger Urban Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotniabanan

Mer i ämnet