Förvaltningsrätten ger turistföretagarna rätt i frågan, och menar att det var fel att stoppa heliskiing för att skydda renskötseln. Foto: SVT

Förvaltningsrätten ger turistföretagare rätt – flygförbudet i Kirunafjällen var fel

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen sa nej till heliskiing i Kirunafjällen under vårvintern. Ärendet överklagades sedan till förvaltningsrätten – som nu menar att det var fel att införa flygförbud.

Heliski är skidåkning på orörd snö från bergstoppar dit man tar sig med helikopter. Företeelsen har varit omdiskuterad under många års tid på grund av störningarna för renskötseln.

Under vårvintern rapporterade SVT Norrbotten om hur tre samebyar, Leavas, Gabna och Talma, gick samman och begärde att heliskiing ska avlysas i tre områden i Kirunafjällen: Kebnekaise, Abisko och Torneträsk. Anledningen var att helikoptrarna störde renarna.

Får inte inskränka näringslivet

Efter deras begäran tog Transportstyrelsen beslut om att inrätta flygförbud för heliski från 18 april till den 1 maj, något som fick både Kiruna kommun och turistnäringen i fjällen att rasa.

Nu har Transportstyrelsens beslut överklagats av förvaltningsrätten, som nu har fattat beslut om att Transportstyrelsen saknade grund för att besluta om tillfälligt restriktionsområde.

Förvaltningsrätten upphäver därmed beslutet och menar att ”rennäringen och renskötsel inte är inordnad under någon av de anledningar som nämns i bestämmelser om restriktionsområde. Flygförbud får inte heller införas om den inskränker näringsverksamhet negativt gentemot andra som utövar näring på fjället.”

Mina Johansson Dahl är vd vid Abisko Mountain Lodge, ett av företagen som står bakom överklagandet, ser just detta som den viktigaste slutsatsen i domen.

– Det slås fast att renskötsel inte är naturvård utan en näring. Det innebär att det är näring som står mot näring, säger hon.

Hon ser dock inte domen som en seger.

– Det här handlar återigen inte om att vi inte skulle respektera renskötseln, för det gör vi. Men det finns plats för alla.

Niila Inga, ordförande i Laveas sameby, säger att utslaget visar på en stor brist i lagstiftningen.

– Man pratar om naturskydd, men vad är djur om inte en del av naturen. Nu väntar ett stort arbete att tillsammans med Transportstyrelsen hitta en väg framåt. Jag vet inte var eller hur, men lagen måste skärpas och heliski måste regleras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.