Patrik Nicklasson, vd vid Väktarskolan i Boden, är mycket besviken på att förvaltningsrätten avslår företagets överklagan och ger Region Norrbotten rätt. Foto: Erica Larsson/SVT/Marcus Perjus/SVT

Förvaltningsrätten avslår Väktarskolans överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten avslår Väktarskolans krav när det gäller Region Norrbottens beslut att avbryta upphandlingen av väktartjänster i Luleå, Sunderbyn, Boden, Piteå och Kalix.

Nu tyder allt på att beslutet kommer att överklagas till kammarrätten.

Region Norrbotten har tidigare haft ett ramavtal om väktartjänster med Väktarskolan i Boden, men det revs upp i oktober 2020 för att bevakningsföretaget och dess dotterbolag inte kommit in med uppgifter om giltiga ansvarsförsäkringar som motsvarar avtalets villkor, enligt den upphandlande myndigheten.

”Ett väsentligt kontraktsbrott”

Ett drygt halvår senare antog regionen Avarn securitys anbud och uteslöt Väktarskolan från att delta i upphandlingen.

Väktarskolan begärde överprövning i förvaltningsrätten om den offentliga upphandlingen och av avtalets giltighet.

”Väktarskolan har gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen och begått ett väsentligt kontraktsbrott” motiverade Region Norrbotten beslutet med.

Region Norrbotten fick rätt

Och förvaltningsrätten går i sitt beslut på Region Norrbottens linje.

Domstolen avskriver målet i den del det avser ansökan om överprövning av offentlig upphandling och avslår Väktarskolans ansökan om överprövning av avtalets giltighet.

”Sammanfattningsvis anser domstolen att Region Norrbotten gjort sannolikt att Väktarskolan Bevakning och Väktarskolan VS har visat sådana allvarliga brister eller ihållande brister i fullgörandet av ett väsentligt krav i ett tidigare kontrakt, enligt upphandlingslagstiftningen, som medfört att det tidigare kontrakten sagts upp i förtid.” skriver rådman Eva Beselin i domen.

”Högst sannolikt med överklagan”

Väktarskolans vd Patrik Nicklasson är besviken över domen som av allt att döma kommer att överklagas till kammarrätten.

– Det är högst sannolikt att det blir så. Det är visserligen sant att vårt dotterbolag inte hade någon ansvarsförsäkring, men det hade moderbolaget. Det här handlade bara om att hitta ett sätt att kasta ut oss och då körde de det här med försäkringen. Allting är mycket konstigt och jag är mycket förvånad. Det som är skrämmande är hur man har behandlat oss från regionens sida, säger han.

Han menar också att det upphandlade företaget som tog över efter Väktarskolan inte uppfyllde alla skall-krav som fanns i avtalet.

– Men det har man inte brytt sig om att ta upp i domen. Jag tycker att det är sjukt, säger Patrik Nicklasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer