Frikänns för misshandel av Hagamannen

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som stått åtalade misstänkta för den grova misshandeln av den så kallade Hagamannen frikänns och det rekordstora skadeståndskravet som yrkats ogillas. Det meddelade Haparanda tingsrätt på fredagen.

Haparanda tingsrätt menar att gärningsbeskrivningen är bevisad, att den så kallade Hagamannen blivit misshandlad med en golfklubba och med knytnävsslag. Och det är det enda som anses bevisat.

”Det har inte framkommit några säkra uppgifter om vilka personer som deltagit i misshandeln. Den åberopade bevisningen är inte tillräcklig för att fälla de åtalade till ansvar.” skriver tingsrätten i domskälen.

Hagamannen

Åklagare Klara Dahlström hade yrkat på tre års fängelse medan männens försvarsadvokater yrkat att deras klienter skulle frias helt från misstankarna. Att männen försattes på fri fot efter rättegången tydde på att det inte skulle bli några långa fängelsestraff.

Slogs med golfklubba

Det var i augusti som den så kallade Hagamannen överfölls och misshandlades med en golfklubba på ett elevboende i Norrbotten. Han hade nyligen släppts efter att ha avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för flera våldtäkter och mordförsök i Umeå.

Samtliga tre misstänkta, som är 21, 23 och 24 år gamla, är skrivna i Gävleborgs län och två av dem är tidigare dömda för olika våldsbrott.

Rättegången mot de tre männen avslutades förra veckan och samtliga försattes på fri fot i väntan på domen.

Minnesförlust

De vittnen som framträdde under rättegången hade alla drabbats av en mer eller mindre minnesförlust jämfört med tidigare förhör och åklagare Klara Dahlström antydde under rättegången att de hade blivit påverkade till det.

– Då tvingas man ta hänsyn till vad de sagt tidigare i förhör istället och bevisläget av det är ju lägre än om de suttit och berättat om det i rätten, sa Klara Dahlström efter rättegången.

Rätten anser att det är mycket märkligt att vittnena drabbades av mer eller mindre stor minnesförlust under förhandlingarna. Speciellt som det inte gått så lång tid mellan förhören och rättsprocessen.

”Man kan spekulera i olika orsaker till detta, men tingsrätten kan självklart inte utan vidare utgå från att förhörsutsagorna i polisutredningen utgör de korrekta beskrivningarna. Rent allmänt gäller att sådana uppgifter måste värderas med stor försiktighet.” skriver rätten.

Sågade utredningen

23-åringens försvarsadvokat Hans Östberg har tidigare riktat skarp kritik mot utredningen, bland annat mot vittneskonfrontationen då huvudvittnet hade sett på Facebook hur två av de misstänkta såg ut, innan den genomfördes. Såväl Östberg som de två andra försvarsadvokaterna menade att deras klienter skulle frikännas.

– Målet avgörs av den muntliga bevisningen. Håller detta för en fällande dom blir jag lite rädd, sa 24-åringens advokat Jens Arnhof och syftade även han på vittnesuppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagamannen

Mer i ämnet