De män som varit misstänkta för grovt jaktbrott frias. Foto: Mikael Fritzon/TT

Fyra män frias från grovt jaktbrott mot björn

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män från en sameby i Norrbotten frias från misstankar om grovt jaktbrott mot björn.

Det var för över fyra år sedan, i maj 2019, som männen blev misstänkta för att ha genomfört skyddsjakter vid två tillfällen på ett otillåtet sätt.

Åklagaren menade att de vid ett av tillfällena orsakat extra stort lidande för en skottskadad björn. Detta genom att ha jagat björnen med skoter så att den hetsades till att hoppa ner för ett stup.

Nekat till grovt jaktbrott

Alla fyra har i förhör nekat till brott. En av männen har menat att kommunikationen med länsstyrelsen varit bristande och att det blivit ett missförstånd.

– Det var ett märkligt beteende från länsstyrelsen hela vägen, sade en av de misstänkta.

Utredningen har haft brister

Tingsrätten har nu ogillat åtalet för två fall av grovt jaktbrott samt åklagarens yrkande om företagsbot. Samtliga har således frikänts och samebyn har inte ålagts att betala företagsbot.

”Tingsrätten har funnit att den utredning som åberopats har haft brister och att de tilltalades berättelser om hur det gått till inte motbevisats. Alltså har tingsrätten funnit att det inte är visat att jakten utsatt björnarna för onödigt lidande eller att motorfordon har använts på otillåtet sätt”, skriver rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.