Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) är positiv till det nya dagbrottet i Gällivare kommun. Foto: SVT

Miljöpartist och kommunalråd positiv till nya Gällivaregruvan – trots livslängd på åtta år

Publicerad

Miljöpartisten och kommunalrådet Henrik Ölvebo i Gällivare ser inga konstigheter med det nya dagbrottet i Liikavaara/Sakajärvi – trots den relativt korta livslängden på åtta år.

– Grunden är väl att det är bra att man hittar mineraliseringar som gör att man kan fortsätta sin verksamhet så det ser vi som positivt. Hellre att man vidare expanderar här än man bryter på ny jungfrulig plats, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (Mp).

Gruvetableringen beräknas ha en livslängd på åtta år. Ölvebo hoppas och tror dock att det att det finns mer malm som kan förlänga livslängden.

– Personligen tror jag att mineraliseringen sträcker sig längre än vad Boliden Aitik säger. Det finns säkert mer malm, erfarenhetsmässigt håller en gruva mer än åtta år, det visar den befintliga Aitikgruvan och LKAB.

Byar måste även tömmas om gruvplanerna blir verklighet. Totalt är det ett fyrtiotal fastigheter berörs varav flera gamla släktgårdar som exempelvis Katarina Sundelins som vi tidigare besökt.

Hör Ölvebos kommentar till att människor kan komma att behöva flytta från sina hem i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer