Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, om utmaningarna som länet står inför trots att framtiden för LKAB ser ljus ut de kommande åren. Foto: SVT

Malmforskaren ser flera stora utmaningar: ”Gräv ned stridsyxan och jobba tillsammans”

Publicerad

Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, anser att LKAB:s prospekteringsresultat gör att framtiden ser ljus ut för Norrbotten, men att det finns utmaningar som måste övervinnas.

För två år sedan uttryckte sig Pär Weihed kritiskt om att LKAB under decennier har försummat att söka nya fyndigheter och försatt sig i ett mycket svårt läge. Nu applåderar han bolagets stora satsning på prospektering, som också tycks ha gett goda resultat.

Detta i kombination med satsningen som ska resultera i fossilfritt stål gör att han tror på en ljus framtid i norr.

Hinder för gruvan

Men det finns också hinder som måste övervinnas. De tekniska svårigheterna att bryta på större djup är ett. Svårigheterna att hitta kompetens till gruvor och gruvsamhällen ett annat, samt även de utdragna tillståndsprocesserna.

Weihed nämner också spänningarna mellan kust och inland som bland annat yttrar sig i dragkampen om Hybritprojektets demonstrationsanläggning.

– Finns en sådan stridsyxa så gräv ner den och jobba tillsammans.

I videon berättar Pär Weihed hur han ser på konflikten och hur den ska lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer