Gruvan Kaunis Iron utanför Pajala firar ett år – tårtkalas för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan sköts den första salvan i den återöppnade gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. I dag firades detta och intresset var stort.

I helgen är det marknad i Pajala och det var anledningen till att gruvans ettårsdag firades ett par veckor i förväg. Sällan har en ettåring haft så många gratulanter.

– Jag åkte med på bussturen till gruvan men det var så högt upp så jag vågade inte gå ut, säger Helena Stelen som bor i Kaunisvaara.

Gruvan i Pajala
Helen Stelen, Kaunisvaara, passade på att följa med på gruvturen, Foto: SVT

”Hoppas verkligen att det går bra”

Det var rusning till bussarna som transporterade folk till gruvan. Det gällde att skynda sig för att komma med.

– Det var häftigt, säger Greta Ylipää från Pajala som också åkte med. Gruvan är framtiden för hela kommunen.

Patrik Pekkari var också på plats men åtta månader gamla dottern Aila på armen. Han bor i Luleå men kommer från Pajala.

– Hoppas verkligen att det här går bra, Jag tror att gruvan har en framtid.

Tre gruvor

Kaunisvaara består egentligen av tre gruvor men bara en av dom har startats, med det tillstånd som tidigare ägaren Northland Resources hade. Nu vill Naturvårdsverket att tillståndet ska dras in då man befarar stor miljöpåverkan. Nye ägaren Kaunis Iron tänker lämna in en ny ansökan för alla tre gruvorna.

– Vi kräver att det ska tas större hänsyn till renskötseln, säger Tomas Sevä som är gruvansvarig i Muonio sameby. Det är också en viktig näringsgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet