• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

46-åringen misstänkt för att ha jagat och dödat en björn med 73-åringen. Foto: Polisen förundersökning

Advokaten: ”Bevisningen så tunn att åtal aldrig borde ha väckts”

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutas rättegången i vad som har kallats för en av de största jaktbrottshärvorna i Sverige. Fem män från Norrbotten står åtalade för grova jaktbrott mot järv, björn och lo, delvis med plågsamma jaktmetoder.

Den samordnade insatsen gjordes efter en längre tids spaning och totalt häktades fem män från Norrbotten för inblandning i flera grova jaktbrott. Utredningen har tagit tid och resulterade i en 22 punkter lång stämningsansökan mot de fem männen.

Här är de fem misstänkta i jakthärvan:

  • Den huvudmisstänkte, man 46 år

Åtalas för sex fall av grovt jaktbrott (dödat tre björnar och tre lodjur), anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

  • Den huvudmisstänktes pappa, man 73 år

Åtalas för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jaktbrott (dödat en björn tillsammans med sin son), brott mot vapenlagen, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.

  • Man 39 år

Åtalas för jakthäleri, brott mot vapenlagen och vapenbrott.

  • Den huvudmisstänktes tremänning, man 37 år

Åtalas för två fall av grovt jaktbrott (dödat en järv och en björn) och två fall av vapenbrott.

  • Man med tidigare myndighetsuppdrag åt Länsstyrelsen i Norrbotten

Åtalas för grovt jakthäleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet